De eeuwige discussie zet voort: is darten en spelletje of een sport? De een claimt dat het niks anders is dan een spelletje in een kroeg. De ander beweert dat het thuis hoort op de Olympische Spelen.

Darten wordt meestal niet beschouwd als fysiek uitputtend. Het vergt ook geen groot uithoudingsvermogen. Verder wordt het vaak in een kroeg gespeeld met een paar biertjes op, iets wat echt niet kan bij een topsport. Toch zijn er wel degelijk elementen wat het darten onder het kopje ‘sport’ kan plaatsen.

Sport

“Het is wel zwaar ondanks dat het geen grote lichamelijke arbeid vereist,” vertelt René de Loos, penningmeester bij de Tilburgse Darts Vereniging. “Geestelijk kan een sport ook heel zwaar zijn. Concentratie en focus, dat vergt enorm veel van je lichaam. Ik ben van mening dat darten hier ook onder valt. Voor mij is er geen discussie over mogelijk, natuurlijk is darten een sport.”

Of je een wedstrijd wint of verliest kan liggen aan hoe goed je gefocust blijft. Ook speelt concentratie hier een grote rol bij. “Een darter moet zich erg goed kunnen concentreren. Even de focus kwijt en je kunt een wedstrijd verliezen, wat mentaal heel zwaar is. Ook moet je om kunnen gaan met het schreeuwende publiek.”

Dat het fysiek zwaar kan zijn is te zien aan de spelers tijdens een wedstrijd. Hoewel ze zich niet veel inspannen staat het zweet hen toch op het voorhoofd.

Trainen

“Mensen die zeggen dat darten geen sport is zouden zelf maar eens met echte topdarters mee moeten lopen. Zij trainen elke dag vijf of zes uur en spelen minimaal tien wedstrijden elk weekend,” aldus René de Loos. Zelf speelt hij al dertig jaar en traint hij gemiddeld een uur per dag. “Ik kwam in aanraking met darten toen een stel vrienden vroegen of ik zin had om in hun team te gooien.”

Discussies

Darten is niet de enige activiteit waarover een discussie gaande is. Ook bij schaken, dammen en bridgen worden mensen het niet eens. Is het nu wel of geen sport? “Ik denk dat schaken en dammen ook onder het kopje ‘sport’ zouden moeten vallen. Je hoeft niet alleen fysieke inspanning te doen om een topsport te beoefenen.”

Tilburgse Darts Vereniging

Om in Tilburg en omstreken mee te kunnen doen aan een wedstrijd moet je lid zijn van de Tilburgse Darts Vereniging. Een vereniging dat onderdeel is van de Nederlandse Darts Bond en ongeveer 1400 leden bevat.