De nieuwe horrorfilm IT speelt gretig in op de angst van mensen met coulrofobie, angst voor clowns. In de film jaagt clown Pennywise een groepje jonge kinderen op allerlei manieren de stuipen op het lijf. Coulrofobie is een van de meest voorkomende fobieën, die vaak ontstaat tijdens de kinderjaren.

Wendy de Groot heeft al sinds haar 6e last van coulrofobie. De angst komt door een clownspop die bij haar op de zolder stond. ‘’Het was zo’n typische angstaanjagende met aan de achterkant een hendeltje waaraan je kon draaien. Vervolgens begon de clown hard en gemeen te lachen. Ik zie hem veertig jaar later nog steeds letterlijk voor me’’, aldus De Groot.
‘’Coulrofobie ontstaat meestal door direct contact met een geschminkt persoon, het niet kunnen zien van gezichtsuitdrukking en onverwachte acties van een clown´´, vertelt Jerre Maas, initiatiefnemer van Psyblog.

Bij De Groot stond de clownspop op een plank boven het trapgat. Elke keer als ze naar de zolder ging, moest ze langs de pop. ‘’Ik rende altijd de trap op en zorgde ervoor dat alle deuren naar beneden open stonden. Ook bleef ik met degene die thuis waren, praten zodat ik wist dat ik niet alleen was. Ik had altijd het gevoel alsof die pop mij in de gaten hield’’.

De komst van de horrorfilm IT kan de angst voor clowns bij velen met coulrofobie – maar ook bij mensen zonder deze fobie – versterken Toch is er misschien een mogelijkheid om juist van je fobie af te komen door deze angstaanjagende film. ´´De exposure-therapie – blootstelling aan je angst− is de meest gebruikte therapie om van coulrofobie af te komen’, aldus Maas.

Psycholoog Philip Thuring heeft meerdere patiënten met coulrofobie geholpen in zijn praktijk Psy-Motion. De therapie bestond uit de exposure in vivo-therapie in combinatie met cognitieve therapie. Bij de exposure behandeling wordt de patiënt blootgesteld aan datgene waar men bang voor is. De cognitieve therapie richt zich op het beïnvloeden van de gedachten.

De Groot gaat de nieuwe film IT gaat zeker niet bekijken. De foto’s op internet zijn voor haar al eng genoeg. ‘’Ik weet dat het nep is, maar toch vind ik het verschrikkelijk. Ik heb ook een hekel aan het circus en vind clowns niet grappig. Deze film bevestigt voor mij alleen maar dat clowns eng zijn’’, aldus De Groot.

Thuring: ‘’Het zien van dit soort type horrorfilms helpen de ‘coulrofoben’ niet hun angst te overwinnen. De hevige schrik- en angstreacties worden iedere keer gezien als een bevestiging van je angst’’

Ook volgens Maas werkt het bezoeken van zo’n film als IT averechts. ‘’Het zou mooi zijn als mensen met coulrofobie door middel van therapie ooit wel zo’n film kunnen bezoeken’’, aldus Maas.

Nieuwsgierig geworden naar de film? Bekijk hieronder de trailer.