Het aantal cafés in Nederland is de afgelopen vijf jaar met vier procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Ook in Tilburg blijven er steeds minder cafés over.

Tilburg herbergde in 2007 nog 129 cafés en bij de laatste meting is volgens Van Spronsen & Partners gebleken dat het aantal gedaald is naar 110. De onderzoekers berichtten dat de daling komt door de toegenomen aandacht voor gezond leven. Zo drinkt de cafébezoeker minder dan voorheen en zijn ook de festivals steeds meer in trek, waardoor de kastelein het nakijken heeft.

Woordvoerder Michiel Dröge van het horeca-adviesbureau ziet ook een andere mogelijke oorzaak van de daling: ‘We denken eveneens dat deze cijfers te maken hebben met het anti-rookbeleid dat in 2014 is ingevoerd, al is dat slechts een vermoeden.’

Breda kende na een daling in 2012, juist een stijging in het aantal horecazaken. Zo steeg de hoeveelheid ondernemingen van 133 in 2012, naar 136 bij de laatste meting.