Een chatbot die vluchtelingen kan helpen bij een asielprocedure. Studenten van de California-Berkeley Haas School of Business bedachten de Marhub Chatbot. Volgens hen vertrouwden sommige vluchtelingen de informatie die ze kregen niet, en kozen daardoor voor smokkelaars. ‘’Maar er bestaan wel meerdere initiatieven die zich hier mee bezig houden’’, vertelt trendwatcher Justien Marseille.

‘’Het is ook wel vreemd dat men hier verbaasd over kan zijn. De vraag is niet hoe, maar wanneer dit soort ontwikkelingen er komen. Er zijn meerdere technologische dingen die gericht zijn om het vluchtelingen makkelijker te maken’’, legt Marseille uit. Zoals Een voorbeeld is ‘Refugermany’, een app die helpt om nieuwkomers in Berlijn Duits te leren spreken en een rekening te openen.

Technologie

‘’Het mooie is dat dit soort technologieën  niet alleen voor de markt wordt ontwikkelt, maar ook voor de mens. Het is dan ook niet de vraag of het iets voor Nederland is, dat is meer dan logisch. Of het er daadwerkelijk komt hangt van meer af dan alleen de technologie. Denk bijvoorbeeld aan politieke of economische redenen’’, vertelt Marseille. ‘’Het is niet zo simpel als op een knop te drukken en je hebt een heel systeem klaar liggen. Het moet ook onderhouden worden, en men moet het natuurlijk ook willen.’’