Orkaan Irma wordt gezien als één van de zwaarste orkanen van de afgelopen 20 jaar. Ze heeft voor talloze slachtoffers en miljarden euro’s schade gezorgd. Meteorologen noemen Irma zelfs een hele bijzondere orkaan.

Orkanen komen vaak voor, het orkaanseizoen is grofweg van april tot en met december. Dit betekent dat orkanen negen maanden per jaar voorkomen. De meeste orkanen richten echter lang niet zo veel schade aan als bijvoorbeeld Irma.

Bijzonder
”Irma was een hele speciale orkaan, niet per sé in de schade of de slachtoffers, maar wél in tijdsduur. Daarin is ze zelfs de krachtigste aller tijden”, zegt Reinier van den Berg van MeteoGroup. ”Zo’n lange tijd een categorie-5-orkaan zijn zie je echt heel zelden.”

Nederland
Op de vraag of wij nog last krijgt van Irma was Van den Berg duidelijk. ”Nee, ze neemt nu snel in kracht af en zal ergens boven de VS oplossen. Toch gebeurt het wel eens dat we hier een soort na-storm van een orkaan krijgen. Zo’n orkaan buigt dan vanuit de Caraïben rechtsaf richting de Britse Eilanden en daarna richting West-Europa. Dan krijgen we te maken met flinke windstoten. Gelukkig hebben die niet de kracht van Irma.”

Irma was dus bijzonder maar zeker niet uniek. Hieronder een kaart met de 7 meest verwoestende orkanen in het Caribisch gebied, gebaseerd op slachtoffers, schade, windsnelheid en maatschappelijke impact.