Bij de woorden zuipen, ontgroeningen of disputen snap je het wel: studentenverenigingen. Nieuw schooljaar, nieuwe leden. Vaak ook geen probleem als je nog zeventien bent. ‘’Deze prachtige tijd willen we niemand ontzeggen, daarom staan wij altijd open voor studenten onder de achttien’’, zegt Roy Verstraaten van studentenvereniging T.S.V. Plato in Tilburg. Klein puntje van kritiek: je mag dan natuurlijk nog niet drinken.
Door: Sanne Pellegrom

Om een Drank en Horecavergunning te krijgen moeten studentenverenigingen voldoen aan voorwaarden. Het niet schenken aan minderjarigen is er één van. Bij T.S.V. Plato schenken ze geen alcohol aan minderjarigen en voeren ze naar eigen zeggen een ‘actief beleid’. ‘’Achter elke bar hangt altijd een blad met daarop naam en foto van leden die geen 18 zijn’’, aldus Roy. Ook worden de barmannen proactief geïnformeerd.

Geen 18, geen lid?
Toch vindt Majorie van den Berg, medewerker GGD, het niet handig om studentenverenigingen 18+ te maken. ‘’Door verenigingen 18+ te maken, sluit je de mogelijkheid voor minderjarige studenten uit om lid te worden van een studentenvereniging en deze sociale contacten te ontnemen.’’ Ook T.S.V. Plato wil deze mooie tijd niemand afpakken. Wél is van den Berg van mening dat studentenverenigingen meer accent kunnen leggen op de verantwoordelijkheid van de leden op gebied van alcoholbenutting.