Paardrijden, maar dan zonder het paard. Bij het stokpaard rijden, springen vooral jonge meiden in plaats daarvan over hordes, vergezeld door een stok met daaraan een paardenhoofd. Daarmee kunnen ze naast het hordelopen ook dressuur beoefenen. Het jaarlijkse Horse Event haalde afgelopen weekend deze opvallende sport naar Nederland.

Niet iedereen zou het misschien een sport noemen, maar de stokpaardruiters rennen, springen en huppelen heel wat af. In Finland, waar het fenomeen vandaan komt, zijn er inmiddels tienduizend stokpaardfanaten actief in het stokpaardwereld. Inmiddels is het ook in Zweden, Duitsland en Frankrijk aangewaaid en zelf in Nederland heeft deze sport zijn start gemaakt. Afgelopen weekend, van vrijdag 8 tot zondag 10 september, haalde het jaarlijkse Horse Event het stokpaardje rijden naar Nederland. “Het publiek verwacht alles van de paardensport te zien en er zijn heel veel disciplines binnen de paardensport, daarom wilde wij dit onderdeel ook laten zien”, vertelt Eline de Groot, marketing en communicatie medewerker van het Horse Event.

Het Horse Event laat elk jaar een grote variatie aan paardensport zien. Naast dressuur en springen heb je ook western en bijvoorbeeld boogschieten te paard. Shows, wedstrijden en workshops zijn onderdeel van het event. “Als organisatie is het belangrijk om alle trends en ontwikkelingen onder aandacht te brengen, daarom hebben we het naar Nederland gehaald”, vertelt De Groot. “In Finland is het al best groot, en daar zijn veel minder inwoners dan in Nederland. Het heeft natuurlijk wel tijd nodig om te groeien, maar de jonge meiden waren al wel enthousiast. Dat ondernemingsgevoel willen we natuurlijk aanmoedigen”, sluit ze af.