Hoe zitten jouw wenkbrauwen op dit moment? Vast niet lekker ‘wavy’ of gekamd als een veertje. De wenkbrauwtrends op Instagram zijn bijna niet bij te houden. Week na week weten make-up artists (MUA’s) uit verschillende landen elkaar weer te overtreffen. Ook de Nederlanders zijn in de ban van deze trends, maar houden de realiteit nog even voor gezien.
Door: Sanne Pellegrom

Neem de ‘feather brows’: ontworpen door Stella Sironen, bekend op Instagram als stella.s.makeup. Met haar wenkbrauw kreeg ze maar liefst 52,4 duizend likes. Erg veel likes in vergelijking met de rest van haar posts. Deze foto werd al snel opgepikt door andere Instagrammers , waardoor hij ‘viral’ ging. Voor Stella volgde al wenkbrauwen als de Rainbow brow, de wigbrow en de barbed wire brow.’’Iedereen struikelt over elkaar om keer op keer wéér iets gekkerds te verzinnen om mee onder de aandacht te komen. En we klikken er allemaal verontwaardigd op’’, zegt Laura Gommans van online-magazine NSMBLE. Dit magazine, dat onder leiding staat van modeblogger Anna Nooshin, schreef afgelopen week nog over de nieuwste trend: de ‘braided brow’.

Realistisch?
Sommige Instagrammers fotoshoppen hun wenkbrauwen en andere maken door middel van make-up en lijm de perfecte coupe. Toch blijft het bij een Instagram foto en komt het niet buiten de deur. ‘’Niemand gaat de straat op met een ‘wavy brow’ en een gevlochten wenkbrauw is niet eens mogelijk, dat is enkel een knap staaltje Photoshop’’, aldus Laura. Er wordt veel geëxperimenteerd met de wenkbrauwtrends en dat levert volgens Laura de MUA’s een hoop extra aandacht en volgers op. Handig om bekendheid te creëren.

‘Doe maar normaal’-cultuur
Ondanks dat de Nederlanders veel aandacht aan de trends schenken, wordt het niet overgenomen. ‘’Erg gezellig voor sociale media, maar wellicht iets te ‘gek’ en tijdrovend voor het dagelijkse leven. Zeker binnen de Nederlandse ‘doe maar normaal’-cultuur’’, zegt Renée Sturme, redacteur NSMBL. Bibi Breijman, vlogger, is de enige bekende Nederlander en één van de enige Nederlanders die de squirrly brow trend (bedacht door Jessica Brodersen) überhaupt al heeft uitgeprobeerd. Laura: ‘’We zijn natuurlijk een land waarin we niet erg onder de indruk zijn van gekkigheid. En ook prikken we dankzij onze nuchterheid wat sneller door dit soort gekke trends heen.’’

Typisch Hollands
Een wenkbrauwtrend die integendeel wél de Nederlanders heeft overgehaald is de ‘Ombre Brow’. Vera van de Heijden, eigenaresse The Brow Bar (Arnhem, Culemborg en Rhenen) is gespecialiseerd in wenkbrauwen en is enthousiast. ‘’Naar de ‘ombre brow’ is heel veel vraag bij jonge meiden. Dit is een wenkbrauw die licht is aan de voorkant en dan donkerder uitloopt, maar wel heel natuurlijk.’’ Om de Instagram trends kan Vera heel hard lachen, maar ze zal ze niet aanbieden in haar winkel. ‘’Dat kan misschien wel in Amsterdam, maar hier zitten de mensen er echt niet op de wachten.’’

Wenkbrauwen over de wereld