Er komen steeds meer wolven in Niedersachsen voor. “Het aantal roedels in Duitsland is nu ongeveer 40, in 2015 waren er 35”, vertelt ecoloog Linnartz. Betekent dit een comeback van de wolf in Nederland?

”Natuurlijk is de kans groot dat de wolf terugkeert naar Nederland”, zegt Leo Linnartz, van ARK natuurontwikkeling en de vereniging Wolven in Nederland. In 2015 werd het roofdier voor het eerst sinds 150 jaar gespot op Nederlands gebied. “Inmiddels is de wolf de afgelopen drie jaar jaarlijks op bezoek geweest in Nederland.”

Aan de wandel
De laatste wolf in Nederland werd in 2017 dood gevonden langs de A28 vlakbij Veeningen. “Dit ging om een jonge, Duitse wolf. Jonge wolven gaan aan de wandel en komen zo ook naar Nederland.” Van de 40 roedels uit Duitsland verwacht Linnartz dat een kwart hiervan richting Nederland zal gaan, een tiental wolven. Er zouden overigens op dit moment meer wolven in Nederland kunnen zijn dan vernomen. “De meeste wolven lopen ’s nachts en laten zich niet zo snel zien”, aldus Linnartz.

Jonge wolven gaan aan de wandel en komen zo ook naar Nederland

Afstand houden
“Als je een wolf tegenkomt, kun je het beste afstand houden en langzaam achteruit lopen.”
Voer de wolf niet en respecteer hem. Als het dier dichterbij komt, maak dan veel lawaai om hem af te schrikken. Zodra je met een hond in het leefgebied van een wolf komt, moet je jouw hond goed aan de lijn houden. Wolven zien je hond anders namelijk als vijand. “Maar wolven zijn in de praktijk eerder bang voor mensen dan wij voor hen”, stelt Linnartz gerust.