Parijs mag zich vanaf gisteren de organisator van de Olympische Spelen in 2024 noemen. Wat als Nederland vandaag de Spelen zou moeten organiseren. Zou ons kleine kikkerlandje hier bakken met geld aan verdienen of overspoelt worden door toeristen?

“Amsterdam kan het toerisme dat komt kijken bij het organiseren van de Spelen niet aan”, vertelt Ilona Lorié, manager bij D-Reizen Amsterdam. “Een geheel olympisch dorp moet gebouwd worden in de aangrenzende polders van Amsterdam. De meeste hotels zitten in een normale week al vol. Laat staan wanneer de Spelen hier naar toekomt.’’

De Spelen zijn daarnaast financieel een uitdaging. Na een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat elke Zomer en-Winterspelen van de afgelopen vijftig jaar meer geld kostten dan het vrijgemaakte budget. Daar staat tegenover dat de laatste 34 jaar elke organiserende stad winst maakte. De uitgave, die in de miljarden liepen, worden namelijk vergoed door de ticketverkoop, hotelreserveringen en de opbrengsten van de televisierechten.

Of het houden van de Spelen in Nederland een goed idee is, blijkt subjectief. Economisch gezien is het aantrekkelijk. Het creëert werkgelegenheid en levert geld op. Nederland zal er alleen een stukje groen voor moeten inleveren. Of dat het waard is, zal nog moeten blijken.