Frank de Boer werd afgelopen maandag na slechts 77 dagen in dienst ontslagen bij de Londense club Crystal Palace. Afgelopen zomer mocht Mario Been bij het Cypriotische Apoel Nicosia zelfs al na één wedstrijd zijn koffers pakken en vertrekken. Het lijkt alsof trainers steeds sneller weggestuurd worden.

Ontslag De Boer
“Het ontslag van Frank de Boer is een voorbeeld van geen beleid hebben”, zegt Gerard Marsman die directeur is bij de belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal. “Het kan niet zo zijn dat je een seizoen begint met de overtuiging dat je de juiste persoon hebt en diegene dan na vier wedstrijden ontslaat.”
Bas van den Hoven, redacteur bij Voetbal International, denkt daar wat genuanceerder over. “Ik denk dat ze het bij Crystal Palace verkeerd hebben ingeschat. Alan Pardew en Sam Allardyce (de voorgangers van De Boer) hebben miljoenen uitgegeven aan spelers die in hun systeem voor lange ballen passen.” De Boer zijn systeem past niet bij deze selectie. Bovendien heeft hij maar vier nieuwe spelers gehaald waarvan er twee gehuurd worden. Met zo weinig nieuwe spelers is het moeilijk om een heel ander systeem in te voeren.

Emotiemanagement
Ook Marsman ziet dat trainers sneller ontslagen worden dan vroeger. Geld speelt daarbij een grote rol: “Clubs kunnen het tegenwoordig betalen om van trainers te wisselen. Nadat de ene is ontslagen halen ze de volgende zo weer binnen.” Daarnaast wordt er vaak uit emotie gehandeld: “Dat komt doordat clubs geen geduld hebben. Er wordt vaak niet nagedacht en uit emotie gehandeld, daardoor ontstaat emotiemanagement. Dit zie je veel bij ploegen rond de Middellandse Zee. Kijk naar hoe snel Mario Been in Cyprus werd ontslagen. Of een club als Palermo, die hebben gewoon vier á vijf trainers per jaar.”
Maurizio Zamparini, van 2002 tot februari dit jaar voorzitter van Palermo, versleet maar liefst 61 trainers in 15 jaar. twee seizoenen geleden werd er zelfs een record gevestigd. De Siciliaanse ploeg had in het seizoen 2015/2016 negen verschillende trainers.

Pressure in ‘the prem’
Van den Hoven ziet dat ook in Engeland trainers steeds sneller ontslagen worden. “In de breedte zie je dat er in de Premier League relatief veel trainers snel ontslagen worden”, zegt hij. “De druk is zeker toegenomen. In geen enkele competitie krijgen ploegen zoveel TV-geld als in de Premier League. Als je dan geen resultaten haalt kun je vertrekken.”
Van den Hoven geeft ook aan dat de Engelse media er dicht op zit, waardoor de druk alleen maar groter wordt. Zo publiceerde The Sun een pittig artikel over het ‘terechte ontslag’ van Frank de Boer.

De Media als oorzaak
De media kan een grote rol spelen in het ontslag van een trainer. Marsman ziet hierin veel verschil tussen nu en vroeger: “Vroeger begon je aan een seizoen en werd vanzelf wel duidelijk dat de trainer niet geschikt was. Nu worden trainers en hun teams elke week beoordeeld in media. Dan moet er weer iets opzienbarends gezegd worden omdat ze hoge kijkcijfers moeten halen.”
Van den Hoven kan zich daar niet echt in vinden: “De media berichten kritisch als gevolg van slechte resultaten. Het is niet zo dat trainers zomaar afgebrand worden. In het geval van Frank de Boer is er ook veel informatie van binnen de club gelekt naar de media.”