Afgelopen maandag maakte de Partij van de Arbeid (PvdA) bekend wie er gaan strijden voor het voorzitterschap van de partij. Na een vernederende verkiezingsuitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart komt er nu een einde aan het bestuurschap van Hans Spekman.

Onder leiding van de voorzitter van Jonge Socialisten (JS), Lieke Kuiper, gingen de kandidaten gisteren opnieuw in debat. Door middel van eigen vragen, stellingen, vragen van JS en het publiek probeerden de voorzitters in spe stemmen te werven. De strijd was voelbaar.

Alvorens het functieprofiel bekend werd gemaakt, solliciteerde Gerard Oosterwijk (32) en Astrid Oosenbrug (48) op de functie. Als duo (PvdAnders) willen zij de PvdA gaan leiden met als motto: “De partij terug te geven aan de partij.” Nelleke Vedelaar (40) neemt het op tegen het duo. Nelleke is ruim acht jaar wethouder van zorg, sociale zaken en wonen in de gemeente Zwolle en is toe aan een nieuwe uitdaging. Mocht zij niet gekozen worden tot voorzitter dan staat na maart 2018 een onduidelijke andere uitdaging op haar pad.

Vedelaar stelde dat zij strijdbaar is en gaat voor de winst. Het duo reageerde daar meerdere malen kritisch op. “Ik weet dat het woord ‘strijdbaar’ door iemand anders ook wordt gebruikt maar toch zeg ik het: ik ben ook strijdbaar”, kwam Oosenburg kortaf uit de bocht.

Naast de voelbare strijdlustigheid waren de teams het ook niet eens op veel vlakken. Van de drie stellingen waren ze het over twee stellingen oneens. De eerste stelling ging over sociaaleconomisch en sociaal-cultureel en waar de partij zich meer op zou moeten richten. PvdAnders wil gaan voor sociaaleconomisch om ervoor te zorgen dat het verschil kleiner wordt tussen arm en rijk. Nelleke daarentegen schets dat beide onderwerpen even belangrijk zijn en niet zonder elkaar kunnen.

Hoe maken jullie de partij weer populair onder de jongeren?

PvdAnders wil in gaan zetten op de 25-procent-op-straat-norm van Hamminga en streeft ernaar om twee dagen per week de straat op te gaan. “Je moet contact met ze maken”, stelt Oosenbrug. Daarnaast vindt PvdAnders het erg belangrijk dat de partij weer een partij voor iedereen wordt en niet alleen voor de hoogopgeleide Nederlander.

“Volgens mij moet er een match-markt komen zodat mensen binnen het hele land elkaar kunnen helpen. Dat we samen de krachten kunnen binden”, streeft Vedelaar. Young Capital is volgens Nelleke een fantastisch voorbeeld hiervoor.

Op 7 oktober maakt Spekman bekend wie het voorzitterschap van hem over zal nemen.