Zet twee bekende sportvechters in een ring, gooi er nog wat trashtalk tegenaan en je hebt dikke winst. Wat ga je ermee doen? McGregor stopt het in de stofindustrie. Hoe krijgen ze ons zo gek dat wij betalen voor een lijn met onbetaalbare kostuums? En was de wedstrijd onze centen wel waard?

Pienter plan
Pieter Marechal, docent sportmedia aan de Fontys Sportcommunicatie, vindt het vanuit media-oogpunt een slimme zet. “Mayweather en McGregor bespeelden de media en het publiek slim waardoor er een explosie van aandacht ontstond. Ze creëerden een mediahype, door onder andere gebruik van

Tikkertjesboks
In sportcentrum ‘De Voltreffer’ zit Rinze van der Meer, secretaris en spokesman van de Vereniging Prof Boksen Nederland (VPBN). Vanaf september 1962 volgt hij de bokswereld op de voet. Thuis staat de zolder vol met multomappen, vol zelfgeschreven analyses, verzamelde boksuitslagen en uitgeknipte foto’s. Hij bekeek de wedstrijd pas twee dagen later. “Een voorspelbare strijd waarvan de uitslag van de voren al vastlag. Een wedstrijd zonder meerwaarde voor de bokswereld. Een knock out laat de echte winnaar zien en doet tikkertjesboks voorkomen. Mayweather had hier meermalen de kans voor. ”

Gekantelde kijkers
Marechal begrijpt wel dat de enthousiasteling in hart en nieren niet om zulke wedstrijden staan te springen. “Boksliefhebbers zullen het als opgeklopte commercie zien, maar blijkbaar heeft een andere doelgroep wel geld voor de wedstrijd over.” Bij van der Meer is de verandering van publiek ook niet onopmerkelijk gebleven. “De toeschouwers van tegenwoordig moet je vermaken. De eerste rij was vroeger gevuld met ‘the working class’. Nu zitten er alleen nog maar grote namen om hun eigen gezicht te laten zien. Het niveau is gedaald en het is geen volkssport meer.”

Geld laten liggen
Kon er nog meer geld worden gevangen? JA. Marechal: “De T-Mobile Arena in Las Vegas is een klassieke locatie, maar entertainment moet vernieuwen. Als ze in een grotere arena hadden gevochten en toegankelijker voor de doelgroep, waren er geen 7000 stoelen leeg gebleven. En dan nóg heb je te maken met het comfortabele thuiskijken op de bank”.