Muziek werkt stimulerend, dat is inmiddels wel bekend. Je sportprestaties verbeteren ervan. Maar hoe zit dat, en wat voor muziek werkt het beste?

Het luisteren van muziek tijdens het sporten kan je sportprestaties tot wel 15 procent verbeteren. Welke muziek het beste werkt, hangt af van de sport. Een lied met 120 beats per minuut is prettig voor de meeste sporten, maar met 170-180 beats per minuut kun je bijvoorbeeld lekker hardlopen. Volgens een sportblog op www.fit.nl hebben de meeste van ons een instinct om onze bewegingen en expressies te synchroniseren met muziek. Dit doen we bijvoorbeeld door ons hoofd op en neer te bewegen of met onze voeten op de grond te tikken. Maar welke genre muziek dit instinct in ons activeert, verschilt per persoon en cultuur.

Muziek als afleider
Yannick Balk, eigenaar van The Mental Side en tevens sport- en prestatiepsycholoog, ziet een aantal redenen waarom muziek werkt je prestaties kan verbeteren “De dopamine die aangemaakt wordt tijdens het sporten zorgt voor een positiever gevoel, wat prestatiebevorderend werkt. Muziek zorgt er ook voor dat je je niet verveelt. Door te luisteren naar een lied, focus je je op de tekst in plaats van op de vermoeidheid of verzuring van spieren.”

Het juiste ritme
Muziek kunnen je onderscheiden; je hebt asynchrone en synchrone muziek. Yannick Balk: “Bij het laatste wordt er bewust een beweging gesynchroniseerd met de muziek.” Je zet dan een stap bij elke beat. “Motiverende muziek met het juiste ritme laat je sneller rennen”, legt onderzoeker Jeska Buhmann uit in een artikel in het NRC Handelsblad. “Je zet grotere stappen, waardoor je dus verder rent dan zonder muziek.”

Dit zijn de 10 beste en populairste hardloopnummers opgesteld door Healthy Running.