Sinds kort kun je ervoor kiezen om, voordat je gaat trouwen, je roze bril af te zetten bij de notaris. In september is het #maandvandescheiding bij Netwerk Notaris. Dit was voor hen de reden om de anti-vechtscheidingsclausule op te zetten, om ellende bij een scheiding te voorkomen.

In de anti-vechtscheidingsclausule staan onder andere afspraken over communicatie en het niet vernielen van elkaars spullen. ‘’Met eventuele boetes als toch één van de partners dwars gaat liggen bij de scheiding.’’ Dit deelt Netwerk Notaris directeur Lucienne Van der Geld mee in een persbericht. Zij zegt ook dat het waarschijnlijk niet lukt om vechtscheidingen helemaal te voorkomen, maar dat dit in ieder geval zorgt voor de leidraad in een scheiding.

Stok om mee te slaan

Mediator Lucretia Spierings meent dat de anti-vechtschedingsclausule slechts een aanvulling zal zijn op de inkomsten van een notaris. ‘’Als je echt boos op elkaar bent, vind je altijd wel een stok om mee te slaan.’’

Koek en ei

Daarnaast hebben verliefde stelletjes volgens haar nog geen overzicht over hoe ruzies uit de hand kunnen lopen, omdat alles dan nog koek en ei is. ‘’Het heeft helemaal geen zin om in die fase een anti-vechtscheidingsclausule op te stellen. Om het metaforisch te zeggen: op het moment dat je geen huidkanker hebt, ga je jezelf ook nog niet verdiepen in de problematiek, de operaties en wat de mogelijkheden zijn tot genezing.’’