De jaarlijkse wandelroute door Eindhoven, waar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, moet dit jaar op vele plaatsen worden omgeleid. De verwachting is daardoor dat er vele opstoppingen volgen tijdens de 33ste editie van de Lichtjesroute. Daarmee slaat de gemeente de plank mis, volgens Dré Rennenberg, fractievoorzitter van het Ouderen Appèl.

Met de Lichtjesroute wordt de bevrijding van Eindhoven herdacht op 18 en 19 september van de Duitsers. Rennenberg maakte de oorlog mee en kan zich nog goed herinneren dat de hoofdonderwijzer vroeger de les in kwam en vertelde dat zijn Joodse vriend Dickie Gans voorlopig niet meer op school zou komen. Vele jaren later kreeg de fractievoorzitter een boek over de oorlog in zijn handen gedrukt met daarin alle slachtoffers van de concentratiekampen.

Emotionele waarde
Ook de familie Gans stond erin vermeld: ‘’De Lichtjesroute gaat me aan het hart en herinnert mij altijd aan de oorlog. Daarom ben ik ook jaren niet gegaan, maar ik heb het gelukkig een plaatsje kunnen geven. Ik kan er daarom ook niet bij dat de gemeente zo omgaat met dit stukje geschiedenis voor de stad. De Lichtjesroute begon allemaal met een lampje, nu heeft het zich ontwikkeld tot iets dat niet verloren mag gaan voor Eindhoven. Dan moet je daar secuurder mee omgaan’’, benadrukt Rennenberg.

Nostalgie
Ook Cor Verbakel en alle andere vrijwilligers hebben de Lichtjesroute in hun hart gesloten, die op maandag 18 september begint en duurt tot en met 8 oktober. Zij zijn net klaar met het ophangen van alle lampjes die op de route liggen; ruwweg een afstand van 22 kilometer. Als vrijwilligers voorkomen ze donkere gaten in de route en zorgen ze ervoor dat alle lampjes blijven branden. Maar ze krijgen er extra werk bij: ‘’Er zijn geen alternatieven aangeboden en we moeten nu ook zelf omleidingsborden laten maken.’’

Verbakel gaat verder. Hij vindt dat de gemeente slecht heeft gecommuniceerd en gepland, waardoor de organisatie voor verrassingen kwam te staan en die nu zelf op moet lossen: ‘’De vaste bezoeker zal naar verwachting niet al te veel moeite hebben met de omleiding, maar we trekken jaarlijks ongeveer 200.000 bezoekers die van heinde en verre komen. Het is dit jaar aan ons dat die mensen niet verdwalen of van de route afwijken. De doorstroming is daardoor ook in het geding. Je kunt wel begrijpen dat wij hier totaal niet op zaten te wachten.’’

Lichtstad
Ondanks de logistieke aanpassingen verheugen Cor Verbakel en zijn collega’s zich op de komende editie: ‘’Het is geweldig dat de lichtstad zijn naam eer aandoet. De projecten die meedoen willen zich graag onderscheiden, waardoor de route ook ieder jaar voller wordt en veel bekijks trekt. Wij zijn trots om daar onderdeel van uit te maken. Ook al kost het ons dit jaar meer moeite dan dat we op voorhand gewild hadden.’’