Donderdag heeft het Europese Hof besloten dat elektronicabedrijven de kartelboete die ze in 2012 kregen opgelegd, alsnog moeten betalen. De bedrijven, waaronder Philips en LG, hebben van 1996 tot 2006 afspraken met elkaar gemaakt over onderdelen van televisies en computers.

‘’In 2005 heeft de Europese Commissie uitspraak gedaan in deze zaak, daar waren wij het niet mee eens en dus zijn we in beroep gegaan. De boete hebben we wel al in 2013 betaald’’, zegt Steve Klink, woordvoerder van Philips. ‘’Nu ook het Hof heeft gesproken zit er voor ons niets anders op dan ons verlies te nemen en door te gaan.’’ De boete die Philips kreeg bedroeg 313 miljoen euro.

Bezwaar
Philips maakte bezwaar tegen de boete. In 2001 bracht het zijn zogenaamde beeldbuis-activiteiten onder in een joint venture met het Zuid-Koreaanse LG. Daardoor lag de verantwoordelijkheid in de periode daarna niet meer bij Philips. Daarnaast vond het bedrijf de boete veel te hoog. Het Hof heeft de bezwaren van Philips, die het Gerecht ook al ongegrond vonden, nu weggewuifd. Toch werden de boetes van twee andere betrokken bedrijven, Panasonic en Toshiba wel verlaagd.

Het is niet de eerste keer dat er een Nederlands bedrijf een kartelboete krijgt. Kijk hieronder welke bedrijven Philips voorgingen.