Seksuele voorlichting is meer dan alleen seks. Project IMAGINE leert jongeren na te denken over hun seksuele grenzen en stereotypes rondom genders. Jurhaily Sling, coördinator van IMAGINE, merkt in lessen vaak dat jongeren geen idee hebben wat voor invloed hun gedrag heeft. “Deze sociale seksuele voorlichting zou verplicht moeten zijn.”

IMAGINE geeft workshops op middelbare scholen en mbo’s om seksueel geweld tegen te gaan. Tijdens de workshops geeft IMAGINE de ruimte om jongeren na te denken over hun denkbeelden. “We gaan niet zitten wijzen: ‘tu-tu-tu, dat mag je niet denken’. We willen ze laten zien: wat zijn jouw gedachtegangen, hoe zitten die in elkaar en voel jij je er fijn bij.”

“Als we praten met jongens over het doorsturen van naaktfoto’s merken we vaak dat zij de impact daarvan niet kennen. Zij weten niet dat dit strafbaar is, want iedereen doet het. We proberen jongens ervan bewust te maken dat doorsturen veel gevolgen kan hebben, maar ook dat zelf versturen niet altijd handig is”, zegt Sling. Hij vindt #houhetlekkervoorjezelf, een initiatief waarmee o.a. Gwen van Poorten en Rumag onder de aandacht willen brengen hoe schadelijk het doorsturen kan zijn, ook een goed idee.

De lessen van IMAGINE zijn nu nog gericht op jongens, omdat ze seksuele intimidatie en geweld willen voorkomen. Dit wordt voornamelijk gepleegd door mannen. Vanuit hun financiering is daarom gezegd dat ze zich op jongens moeten richten. “Meiden zijn alsnog van harte welkom bij de workshops en kunnen mee doen”, benadrukt Sling.