“Duurzaamheid is pas haalbaar als het bereikbaar is voor iedereen”, zegt duurzaamheidsdeskundige Maurits Groen bij de opening van de legkippenboerderij Kipster op vrijdag 15 september. Het duurzame Kipster-ei is acht cent goedkoper dan andere biologische eieren. “Dit maakt het  toegankelijk voor mensen met een kleine beurs, zoals studenten.”

In de middle of nowhere tussen de maïsvelden in Oirlo staat het gebouw van kippenboerderij Kipster. Gelukkig is het vanuit de verte niet moeilijk om de boerderij te herkennen. Ondanks dat er nog geen kip te vinden is – deze komen volgende week pas – valt het modern ogende gebouw met haar 1078 zonnepanelen op het dak op tussen de andere boerderijen.

Kijkje in boerderij
In een grote tent naast de kippenboerderij vindt de officiële opening plaats. Op de voorste rij zitten de ondernemers en boeren van Kipster; Styn Claessens, Ruud Zanders, Olivier Wegloop en Maurits Groen. De hele zaal zit vol. “Voordat ik met pensioen ga, zijn er 1000 duurzame boerderijen bij!”, roept Groen even later enthousiast op het podium. Na een feestelijk aftelmoment is de boerderij geopend. Confetti schiet door de lucht. Het publiek is er als de kippen bij om een kijkje te nemen in de boerderij.

Minder ruimte
Ondanks dat de kippenboerderij innovatief is, hebben de kippen minder ruimte dan bij andere biologische kippenboerderijen “Maar via de universiteit van Wageningen hebben we uitgezocht hoeveel ruimte een kip nodig heeft. Uit het onderzoek bleek dat de oppervlakte van een hok voor een biologische kip te ruim is”, volgens Groen. Kippen zijn bosdieren, gezelschapsdieren. “De dieren vinden het leuk om bij elkaar te zitten en ze hebben alsnog vijf keer meer ruimte dan in een gewoon kippensysteem.”

De oppervlakte van een hok voor een biologische kip is te ruim

Betaalbaar voor studenten
Een vierkante meter in Nederland is duur. Doordat de kippen minder ruimte hebben dan bij biologische kippenboerderijen heeft het bedrijf minder kosten. Verder wordt het voer voor de kippen gemaakt van ‘afval’ (restjes van bijvoorbeeld bakkerijen), dus die kosten zijn ook lager. Hierdoor is het mogelijk om de eieren acht cent goedkoper te maken, dan de eieren van bijvoorbeeld de biologische kippenboerderij Rondeel. De eieren zijn dus ook betaalbaar voor studenten.

Of Kipster ook meer jongeren aan willen trekken? “Niet per se. De naam is afgeleid van hipster, maar je moet er naar kijken met een knipoog.” Hier voegt Groen aan toe dat jongeren wel een belangrijke doelgroep zijn voor Kipster. “Jongeren zijn tegenwoordig veel bewuster bezig met eten.”

Langs de overdekte buitenverblijven loop het publiek naar binnen. De verblijven zijn uitgerust met boomstronken – kippen houden namelijk niet van regen. Binnen staat het proces van de productie op grote borden uitgelegd. Vervolgens kun je zo doorlopen naar de ruimte waar eieren aan de lopende band in gerecyclede verpakkingen worden verpakt. Deze eierverpakkingen hebben minder CO2-uitstoot dan andere gerecyclede verpakkingen omdat ze worden geproduceerd uit zetmeel van aardappelen.

Ei voor iedereen
Na de verpakkingsruimte kom je via de nachtverblijven in de ‘speeltuin’ van de kippen. “Ze kunnen de hele dag gaan en staan waar ze willen. Van het buitenverblijf naar binnen en naar hun nachthok”, zegt Groen. Alle verblijven zijn voorzien van een luchtzuiveringsinstallatie zodat er minder stof in de lucht zit.

Ze kunnen de hele dag gaan en staan waar ze willen

Nadat de eieren in de verpakkingen zijn gedaan, worden ze vervoerd via elektrische bussen naar supermarkt Lidl waar de eieren vanaf eind oktober verkrijgbaar zullen zijn. “Iedereen is verbaasd dat we voor Lidl hebben gekozen”, lacht Groen. “Wij geloven dat Lidl toegankelijk is voor iedereen. Ons bedrijf vindt dat duurzaamheid pas haalbaar is als het niet alleen bereikbaar is voor de elite.”