Afgelopen week werd de zogeheten klikbrief verstuurd in verschillende gemeenten in Brabant. Hierin wordt gemeld dat jij als burger een stop kan zetten op ondermijnende criminaliteit. Omroep Brabant noemt de brief ‘klikbrief’, de burgemeester van Cuijk vindt dit negatief klinken. ‘’Ik hoop dat men wil inzien dat het gaat om bewustwording en dat het niet alleen iets van de politie en het Openbare Ministerie is, maar dat gemeenten en de Belastingdienst hier ook een rol in spelen.’’

Volgens de burgemeester van Cuijk, Wim Hillenaar, is het niet de bedoeling dat er jaloezie opgewekt wordt naar een luxe levensstijl. ‘’Maar ik vind wel dat je jezelf mag afvragen hoe die buurjongen die eigenlijk zou moeten studeren en geen baantje heeft, wél een cabriolet rijdt.’’ In zijn gemeente werd de brief ook verstuurd. ‘’We willen erop wijzen dat ondermijnende criminaliteit zoals mensenhandel, een hennepkwekerij en alle problematiek die daarbij komt kijken niet iets is van een spannende televisieserie of van de grote stad, maar dat het ook hier aan de hand is.’’

Grote sommen geld

Hillenaar hoopt vooral dat mensen bewuster worden van ondermijnende criminaliteit, omdat strafrechtelijke zaken zoals mensenhandel, een hennepkwekerij en xtc-lab niet op zichzelf staan. ‘’Als je bijvoorbeeld hennep kweekt moet er iemand zijn die het toelevert, onderhoud, plukt en weer doorverkoopt. Kleine vissen hebben contact met grote. Er worden grote sommen geld mee verdient en dat komt gewoon weer in onze samenleving terecht. Dat vraagt om witwasconstructies of mensen die voor sinterklaas gaan spelen.’’

Het kan volgens hem niet zo zijn dat we naast de samenleving waarin je mensen hebt die werken, netjes hun belasting betalen et cetera een soort parallelle samenleving is van mensen die overal lak aan hebben en ‘leven als god in Frankrijk’ en zich niet aan bod en gebod houden.

Melding maken

Mocht je iets geks zijn opgevallen in je omgeving dan kun je melding maken. Dit kan zowel anoniem of bij naam. Een mannelijke 17-jarige Cuijkenaar die graag anoniem wilt blijven zegt hierover dat hij een melding ook het liefst anoniem zou maken. ‘’Ik zou bang zijn dat ik anders de verkeerde voor mijn deur zou krijgen.’’ Ook is hij bang dat het wantrouwen op zal roepen bij mensen onderling. ‘’Maar ik denk dat het niet anders kan.’’

Word ik wel serieus genomen?

Een 39-jarige vrouw uit Cuijk hoopt dat de melding die je maakt ook daadwerkelijk serieus wordt opgepakt. ‘’Zo wordt bijvoorbeeld een melding van diefstal van je fiets naar mijn idee bij de politie aan de kant geschoven. Dan ga je de volgende keer niet meer.’’ De burgemeester van Cuijk zegt hierover dat de ene melding meer spoed heeft dan de andere. ‘’Als het echt op dit moment gaande is, dan moet je natuurlijk gewoon 112 bellen, dan gaat de politie er meteen op af. Verder gaat er natuurlijk eerst even wat onderzoek aan vooraf, hiervoor hebben we toetsingsmethodes. We moeten het natuurlijk verifiëren om valse aangiftes tegen te gaan, waardoor mensen tegen elkaar opgezet worden.’’

 Klikbrief?

Hillenaar vindt het jammer dat deze brief in de volksmond de ‘klikbrief’ wordt genoemd, omdat het dit een negatieve benaming geeft. Hij ziet klikken als een nare gewoonte en iets wat je meestal doet om er zelf beter op te worden. ‘’Ik vraag ook van niemand om hun eigen broer, kind of vader aan te geven en ook niet de buren wanneer je je hier niet goed bij voelt.’’