Na een week intro heb je hoogstwaarschijnlijk aardig wat alcohol achter je kiezen. Wanneer je een tijd later de geur van je toen o zo favoriete drankje ruikt, ga je bijna over je nek. Hoe komt dit? Ik sprak Garmt Dijksterhuis, psychologisch wetenschapper aan de universiteit van Wageningen, over dit verschijnsel.

Te diep in het glaasje

Als je een keer flink ziek bent geweest door een overdosis van een bepaald soort alcohol, ziet je lichaam dit als een vijand. Puur uit zelfbescherming bouw je een hele sterke aversie op tegen het drankje. Wanneer je de drank ruikt, geven je hersenen meteen het volgende signaal af: ‘Nee, dit is slecht voor je’. Deze reactie wordt conditioned taste aversion genoemd.

Wijze les

Het lijkt dus heel logisch, maar het is een hele bijzondere manier van leren. “Als je moet leren voor een toets ben je vaak uren bezig om een paar pagina’s stof in je hoofd te stampen, terwijl je hier maar een keer iets verkeerd hoeft te eten of drinken en het blijft tot maanden erna in je systeem”, verteld Dijksterhuis. De negentienjarige student Mike Smeets herkent deze leerwijze: “Na een halve krat bier gingen we over op tequila en kort daarna ging ik volledig over mijn nek. Even later ben ik gewoon verder gegaan met drinken, maar schotel me nu maar geen shotje tequila voor want dan ben ik weg”, zegt hij lachend.

De vrouw van Garmt Dijksterhuis heeft een lange tijd een hekel gehad aan champignons: “Ze at ooit een bedorven champignonpasteitje; ik heb in de maanden erna geen champignon op mijn bord gehad”. Zo zie je dat je zelfs een afkeer kunt ontwikkelen voor de smaak van voedsel dat normaliter niet slecht voor je is. Hier heeft Pabo-student Dries Beljon ook ervaring mee: “Sinds de avond dat ik te veel Pisang Ambon (bananenlikeur red.) gedronken heb lust ik geen snoepbanaantjes meer. Het snoep was totaal niet de veroorzaker van mijn belabberde situatie de dag erna, maar omdat de smaak hiervan veel lijkt op de smaak van de drank, lust ik het niet.

De oplossing

Wat als je favoriete snack een lekker zoete appel was, maar je kunt door letterlijke één rotte appel de geur van de fruitsoort niet meer verdragen? Volgens Garmt Dijksterhuis is het laten wennen van je lichaam aan het voedsel de enige manier om hier weer van af te komen. Als je in een keer weer een hele appel eet, krijg je hem waarschijnlijk niet verder dan je keel aangezien je al moet kokhalzen bij de eerste hap. Bouw het daarom langzaam op van kleine, naar groot porties.