Yogawedstrijden komen wereldwijd steeds vaker voor, is yoga eigenlijk wel geschikt als competitieve sport? International Yoga Sports Federation (IYSF) organiseert sinds 2004 internationale yogawedstrijden. Tijdens de wedstrijden gaat het om de competitie met jezelf: de beste houdingen fysiek en mentaal onder controle hebben.

“Yoga is op sommige plekken commercieel geworden”, vertelt Marloes van Boxtel van Yogacentrum Tilburg. “Mensen hebben het de laatste tijd veel drukker en ze zijn veel bezig met hun uiterlijk. Ze willen daarom zoveel mogelijk bereiken in een uur. Yogascholen realiseren nu deze behoeften, maar yoga gaat eigenlijk meer om het mediteren en minder om de fysieke kant ervan: de houdingen.”

Nederland heeft zelf elf yogakampioenschappen gehad. Tijdens deze wedstrijden gaat het echt om de houding. Wie kan er zoveel mogelijk moeilijke houdingen aannemen in een bepaalde tijd. De belangrijkste yogavorm die hierbij gebruikt wordt is Bikramyoga. Deze vorm is in India ontwikkelt door Bikram Choudhury. De yoga bestaat uit 26 vaste poses – waaronder twee ademhalingsoefeningen – en wordt beoefend in een ruimte die verwarmd is tot 40 graden Celsius. “Fysieke yoga is heel erg populair in Amerika. Het land heeft een hele andere sportcultuur die veel meer gericht is op uiterlijk. Dit is een van de redenen dat de yoga anders is in Nederland, maar ondanks dat zie je toch een verschuiving richting de meer fysieke kant van yoga . Ik denk toch dat veel mensen in Nederland het er mee eens zijn dat Yogawedstrijden nergens over gaan.”