Deze week draait het binnen de wielerwereld maar om één ding: het WK in Bergen, Noorwegen. In de Noorse heuvels is Nederland goed vertegenwoordigd. Sinds jaar en dag is het WK een ééndagskoers. Het WK is niet langer dan één tijdrit en één rit op de weg, ruimte voor fouten is er niet voor de renners. “Als je je dag niet hebt, heb je pech gehad.”

Ondanks dat het WK maar van korte duur is, blijft het een mooi affiche op de wieleragenda volgens Gio Lippens, wielercommentator bij NPO Radio1. “Een wereldkampioenschap wielrennen draait om vlammen, pieken op het juiste moment. Een WK is een klassieker, een ééndagswedstrijd.. Als je een WK houdt met de insteek ‘wie is de beste ronderenner’ dan weet je dat Chris Froome de komende vijf jaren kampioen wordt. Ik vind het wel wat hebben: één dag waarin alles moet kloppen.”

“Je zou het kunnen vergelijken met de Olympische Spelen. Ook echt een klassieke wedstrijd. Kijk maar naar de topnummers op de Spelen, bij het turnen, atletiek of zwemmen. De series en de kwalificaties zijn allemaal maar de aanloop. Uiteindelijk moet een atleet als Usain Bolt er staan in de finale. Daar draait het allemaal om. Dat is ook geen klassement, dat is ook één wedstrijd. Als er iets in die tien seconden misgaat dan is ‘ie geen Olympisch kampioen,” aldus Lippens.

Volgens Lippens is Peter Sagan wederom de favoriet voor de wegrit voor de mannen op zondag. De Slowaak won de afgelopen twee WK’s en is op jacht naar zijn hattrick. “Sagan heeft geen grote ploeg om zich heen, dit klinkt misschien als een nadeel, maar werkt eigenlijk in zijn voordeel. Hij hoeft zelf niet het tempo van de koers te bepalen. Dat zullen de grote landen als België en Nederland moeten gaan doen.”