Onderneming Kinetic Analysis in Breda is deze maand gestart met de ontwikkeling van smart textiles. Dit zijn shirts die lichaamsactiviteiten meten waardoor sportprestaties verbeterd kunnen worden. Sportarts Guido Verhoeven werpt een kritische blik op deze sportshirts

De elektronica in de vezels  meet activiteiten als hartslag, ademhalingsfrequentie en zweetfrequentie. De resultaten worden uitgelezen door een mobiele applicatie waardoor je kan zien hoe je je sportprestaties kunt verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op blessures flink verminderd.

“Het geweven textiel wordt vaker gebruikt in sportkleding, daar is een deel van het idee van afgeleid” zegt Maarten Gijsel, eigenaar van Kinetic Analysis. Wat nieuw is aan de shirts, zijn de kleine chips op je boven- en onderrug. Ze zijn zo groot als een pinknagel en je voelt ze bijna niet zitten. De geweven sensoren voel je zelfs helemaal niet zitten.

Volgens sportarts Guido Verhoeven hebben technologische ontwikkelingen zoals smart textiles de toekomst. Zelf maakt hij al vijf jaar gebruik van (kleding)sensoren, zoals hardloopschoenen die meten hoe hard je loopt.

Deze metingen zijn erg grof in vergelijking met wat de smart textiles ons beloven.  Verhoeven twijfelt dan ook aan de betrouwbaarheid van de metingen: “De optische hartslag bij de pols wordt ook vaak gemeten, maar dat geeft veel foutmeldingen.” Volgens Verhoeven kunnen de metingen verkeerd gaan door onvoldoende verbinding van de sensoren met de huid. De sportarts zegt falen echter niet uit te sluiten.