Swimrunning is een nieuwe sport die veel wegheeft van een triatlon. Je rent over een eiland tot je bij het water komt, en zwemt dan weer tot het volgende eiland. De race is zwaar, deelnemers raken soms de weg kwijt op open water en houden urenlang dezelfde wetsuit aan. Toch wint de sport aan populariteit in Europa.

ÖtillÖ, wat zoiets als ‘eiland naar eiland’ betekent is het wereldkampioenschap van swimrun. Het enige wat je nodig hebt voor een swimrun is een meer, zee of rivier en eilanden. Zweden is de perfecte omgeving daarvoor. Er zijn duizenden meren in het binnenland, en duizenden meren aan de kusten. Daar is de sport zes jaar geleden ontstaan.

De Zweedse Nicolas Remires is de eigenaar van Envol Coaching en traint triatleten en swimrunners. “Dit jaar was het de derde keer dat ik van start ging, en ik voel me nog steeds zoals die eerste keer. Excited om mee te doen, maar ook een beetje gespannen over hoe de race zal zijn.”

De winst is voor het team dat het snelst weet te finishen. Bij sommige races leggen de teams wel 75 kilometer af. Je hoeft niet per se een topsporter te zijn om mee te doen. Er zijn veel verschillende afstanden die je kunt kiezen. Het zwemonderdeel is pittig: het komt vaak voor dat deelnemers tijdens het zwemmen de weg kwijt raken. Om dit te voorkomen maken ze zich aan elkaar vast met een touw.

In Nederland bestaat de sport nog niet echt. Toch zien onze er prima uit om een swimrun te houden, volgens Nicolas. Wel is het belangrijk om veiligheid te kunnen garanderen. Gevaarlijke stromingen en scheepsverkeer kunnen dit in de weg staan. Toch vindt hij Nederland een goede speelplaats voor de race.