De survivalruns zijn in opkomst onder jongeren. De deelnemers zijn verdeeld over de twee dagen op het parcours in Udenhout. De populariteit van de sport was te merken bij de start en finish.

‘’Grote sponsoren zijn op een gegeven moment de mudruns en de obstacleruns gaan steunen, zoals de bekende Strong Viking run. Door de opkomst en de bekendheid van deze nieuwe sportwedstrijden, krijgt onze loop ook veel aandacht’’, legt Wil Ellands uit, een van de oprichters van de stormloop. De survivalruns en de mudruns vallen volgens hem niet onder één categorie. ‘’Bij een survival moet je echt technisch klimmen, daar komt dus veel training bij kijken. Terwijl je bij een mudrun voor een groot deel alleen door modder rent.’’

Hindernissen

‘’De diversiteit in de hindernissen maken de survivalruns erg leuk. Bovendien is het heel erg ontspannend’’, vertelt de 17-jarige deelnemer Jeroen. Ook de 23-jarige Indy, die al vanaf zijn twaalfde survivalruns rent, vindt het vermakelijk. ‘’Het heeft een gezellige sfeer en de medelopers zijn erg vriendelijk, ondanks dat het competitief is.’’ De hardlopers moeten veel hindernissen trotseren. De hindernissen variëren van touwen, netconstructies to palen en balken waar de deelnemers in of overheen moeten klimmen. ‘’Tijdens het parcours mogen ze de grond of het water niet raken. Gebeurt dat toch, dan mogen ze de hindernis een paar keer herkansen. Halen ze het dan weer niet, dan moeten ze het startbandje inleveren en krijgen straftijd van een uur.’’

Recreanten

Er zijn twee groepen tijdens de survivalrun. De ene groep strijdt mee in het klassement en zijn lid van de survivalbond en de andere groep bestaat uit recreanten. Deze laatstgenoemde zijn geen lid van de bond en doen mee voor het plezier. In de recreantengroep zitten veel jongeren. 75 tot 80% van de 1100 deelnemers is recreant. ‘’Omdat deze deelnemers vaak niet ervaren genoeg zijn, leggen ze een makkelijkere route af dan de deelnemers in het klassement’’, zegt Ellands. Alex, een 25-jarige loper, heeft zich laten overhalen door zijn broer die ook meedoet. Alex is een recreant. ‘’Dit is de eerste keer dat ik deelneem. Ik heb er drie keer voor getraind, dus ik hoop dat ik het haal, haha.’’ Veel deelnemers hebben de finishlijn gehaald.

[wowslider id="8"]