Voor voetbalclubs zijn supporters van groot belang. Ze zorgen voor betrokkenheid bij de spelers maar nog belangrijker: ze zorgen (hopelijk) voor volle stadions. Maar dit wordt nu een steeds lastiger, veel voetbalclubs in de Jupiler league en de Eredivisie hebben een tekort aan toeschouwers bij wedstrijden.

Voor de fanatieke supporter is dat positief, die heeft alle ruimte om zijn favoriete spelers aan te moedigen. Maar voor veel voetbalclubs wordt het een steeds groter dilemma. ‘’De economische crisis van een paar jaar geleden is hier een oorzaak van. Supporters kopen hierdoor minder kaartjes’’, vertelt Ruben van Horssen, woordvoerder van de KNVB.

Veel clubs zijn tegenwoordig bezig om de supporters op een andere manier aan zich te binden. Dit doen ze bijvoorbeeld door fan engagement; dit is de betrokkenheid van fans bij de Club. Of door middel korting op kaartjes. Ook trends als Connected Stadium, een stadion voorzien van gratis Wi-Fi, wordt steeds populairder.

Al is het in Nederland nog niet zo erg als in Spanje. De Spaanse club Celta de Vigo werd pas geleden bestraft met een boete vanwege een tekort aan toeschouwers. ‘’In Nederland is dit nog nooit gebeurd. De KNVB streeft ernaar dat de wedstrijden in Nederland op een eerlijke en sportieve manier worden gespeeld in drukbezochte stadions, alhoewel dat nu dus lastiger wordt’’, aldus van Horssen.