Zes boeken zijn afgelopen week genomineerd voor de ECI literatuurprijs 2017. De belangrijkste prijs in de Nederlandse literatuurwereld en een mogelijkheid om de Nederlandse literatuur aantrekkelijk te maken voor de jeugd, volgens de stichting die de prijs uitreikt.

De doelstelling van de stichting is om lezen weer onder de aandacht te brengen, beginnend met de jeugd. “Met een aantal scholen in Den Haag zijn wij nu bezig met een samenwerkingsproject, verschillende klassen van verschillende scholen lezen nu de shortlist (de lijst met de zes genomineerden boeken) om later met elkaar in gesprek te kunnen over de literaire boeken.” De stichting hoopt lezen op deze manier weer onder de aandacht te brengen.

Succes

Vanwege het succes van vorig jaar is het de tweede keer dat de stichting samenwerkt met scholen. “Vorig jaar hadden de leraren er een leuk project van gemaakt, waardoor het begint te leven onder de leerlingen. Er werd een soort talkshowmiddag georganiseerd en dan zie je dat er echt op hoog niveau gediscussieerd wordt over de boeken”, zegt Jeroen Kans

Reizen

Volgens Jeroen moet literatuur een beetje uit de ivoren toren worden gehaald. “Lezende mensen zijn betere mensen, je leert je verplaatsen in andere mensen en je kan reizen zonder dat je van je stoel afkomt.”