Het nieuws van de afgelopen maand stond vol met berichten over natuurrampen. Het ene na het andere land werd getroffen door zware orkanen en aardbevingen die veel levens hebben gekost. De oorzaak hiervan zou volgens Eric Meijles, hoogleraar geografie van Rijksuniversiteit Groningen kunnen liggen bij klimaatverandering.

Dat er zo veel zware rampen over het land trekken heeft volgens Meijles een reden; ‘’Voor zover we weten neemt het aantal natuurrampen niet toe door klimaatverandering, maar de zwaarte van de natuurrampen wel.’’

‘’Soms zijn orkanen vlak na elkaar, soms duurt het wat langer, maar het is wel oorkaanseizoen nu, dus het is wel normaal dat er zo veel orkanen en aardbevingen zijn’’ legt Meijles uit. ‘’Wat niet normaal is, is dat het allemaal zware aardbevingen en orkanen waren en ze allemaal over het land trokken.’’

Begin deze maand, op 6 september 2017, werd het Caribische eiland Sint-Maarten getroffen door orkaan Irma. De windsnelheden liepen op tot wel 300 kilometer per uur en een groot deel van het eiland is verwoest. Vlak daarna trok orkaan José rakelings langs hetzelfde Caribische eiland. Ook kreeg de Dominicaanse Republiek afgelopen maandag te maken met orkaan Maria.

Naast orkanen zijn ook aardbevingen volop in het nieuws geweest. Zoals de twee aardbevingen die op 7 en 19 september plaatsvonden in Mexico.