Kunstmatige intelligentie, of Artificial intelligence (A.I.) in het Engels. Een robot die zichzelf verbetert op basis van zijn ervaringen. Zelfrijdende auto’s, chatbots en SIRI zijn perfecte voorbeelden van hedendaagse A.I. Toch is er discussie over wanneer iets intelligent is. De één zegt dat robots nog erg dom zijn, de ander zet er al zijn geld op in.

‘’A.I. gaat ons leven verbeteren in de toekomst en doemsdag denken is erg onverantwoordelijk’’, zegt Mark Zuckerberg van Facebook in CNBC, een zakelijk blad. Denk dan aan zorgrobots, of een systeem wat een bultje op je hand kan herkennen als een tumor. ‘’Maar het blijft een kwestie van vertrouwen’’, zegt Maikel Maasakkers van het bedrijf GIMIX. ‘’Het is ondertussen wel bewezen dat zelfbesturende voertuigen beter rijden dan wanneer een mens achter het stuur zit. Maar we stappen nog niet in een zelfvliegend vliegtuig.’’
Sommige mensen zien er risico’s in, maar Maikel niet. Op de High Tech Campus in Eindhoven peilde we de mening van mensen, en spraken we met Maikel verder over A.I.

Anderzijds zijn er mensen die er wel degelijk risico’s in zien, of er allemaal niet zo warm voor lopen. Zo opperde Tech pionier Elon Musk laatst zijn angst dat A.I. uiteindelijk alles beter kan doen dan de mens en ons zal gaan vervangen op de werkvloer. Silja Renooij, professor op de Universiteit van Utrecht: ‘’Vergelijk A.I. met een peuter, die binnenkort je kinderen naar school kan rijden.’’ Dat klinkt stompzinnig maar zorgwekkend tegelijkertijd. Ook zijn er veel ethische zaken en dingen buiten het vakgebied om op te lossen. We praten verder met Renooij op de Universiteit van Utrecht.

In een artikel van Vrij Nederland beaamt Luc Steels dit domme aspect van kunstmatige intelligentie ook. Hij kan worden gezien als een van de grondleggers van Kunstmatige intelligentie, maar denkt ook dat we er nog lang niet zijn. ‘’De laatste dertig jaar zijn er geen wezenlijke doorbraken geweest (…) en als je kijkt naar de onderliggende intelligentie is die ook niet verandert’’, zegt hij in het artikel.

Hoe de toekomst er uit gaat zien kan niemand voorspellen. Of dit voordelig of nadelig zal uitpakken zijn de meningen nog sterk over verdeelt. Vladimir Poetin zei laatst nog op een conferentie dat wie de beste A.I. heeft, de nieuwe wereldmacht zal worden. ‘’Het is niet een kwestie van ‘of’, maar van wanneer’’, sluit Maasakkers af. ‘’Het balletje is al aan het rollen.’’

De term A.I. is zweeft al heel lang rond. Veel uitvindingen die we aannemen als ‘gewoon’ kun je als A.I. bestempelen denk aan schaakcomputers of het spelletje Pacman. In deze tijdlijn zie je kort en overzichtelijk wat dat zoal is.