Onze voorouders waren er afhankelijk van: wildplukken. Deze leer verdween uit het zicht toen er snellere manieren kwamen om voedsel te vergaren. Nu is het weer hip. Restaurants doen er massaal aan mee en individualisten gaan met behulp van boeken zelf op pad.

‘s Werelds beste restaurant Noma in Denemarken verdiende haar faam door nadruk te leggen op het gebruik van ingrediënten uit de bossen in de omgeving. Ook dichterbij huis wordt het veel gedaan. Neem restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen. Chefkok Emile van der Staak kookt graag met lokale producten. Zo laat het restaurant regelmatig op social media zien hoe zij naar een voedselbos gaan of inspiratie opdoen uit de natuur. Maar niet alleen restaurants verdienen nu een dikkere boterham door het gebruik van de openbare natuur. In de boekenwinkels zijn meerdere boeken te vinden over de kunst van wildplukken. Er worden cursussen gegeven en zelfs reizen. Edwin Florés van Casa Foresta is momenteel vaderlands bekendste wildplukker. Florés die zelf in een bosrijke omgeving woont, plukt zelfs professioneel voor restaurants zoals de Librije in Zwolle.

Betrokken

 De jongste generatie groeit op in een wereld waar je het hele jaar door alles kan krijgen in de supermarkt. Sinds twee jaar steekt basisschoollerares Lisa Smeets hier een stokje voor door haar leerlingen uit groep 5 mee te nemen op natuurwandelingen. Smeets vindt dit naar eigen zeggen belangrijk: “Kinderen leren te doen, ontdekken en ervaren. Ik probeer de kinderen te stimuleren om om hen heen te kijken. In hun straat, buurt en kleine bosjes.” Het is haar eigen enthousiasme en liefde voor de natuur die haar motiveert. Ze noemt het onverwachts tegenkomen van een braam een geluksmoment. “Ik hou bosjes en bomen goed in de gaten wanneer ik wandel. Als ik denk dat ik het nodig heb, neem ik ook een bakje mee.”

Haar vondsten verdwijnen vaak in haar gerechten. Wel let ze op wat ze plukt. “Ik gebruik voor de lessen www.wildplukwijzer.nl ter ondersteuning. De site laat zien wat er allemaal groeit in jouw omgeving. De kinderen weten vaak helemaal niet wat er allemaal staat. Het leukste is toch wanneer een schoolthema zoals seizoenen samenvalt met wat er in de natuur te plukken is en de kinderen naar buiten kunnen.” Smeets stelt dat haar energie aanstekelijk werkt bij de kinderen. “Een klein oogstfeest is een leuke manier om een thema af te ronden. Soms doen we het ook ‘gewoon’ omdat we veel hebben gevonden. De kinderen zijn dan heel betrokken omdat ze er van het begin tot het eind mochten helpen.”

Gevaren

 Hoewel het plukken in de natuur leuk is, is het niet zonder gevaren. In 2010 overleed een ouder echtpaar door het eten van verkeerde paddenstoelen. Volgens een woordvoerder van het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC) zijn er dit jaar alleen al 149 meldingen gedaan van vergiftiging door het eten van een verkeerde schimmel. Vooral kinderen onder de twaalf jaar zijn vaak de pineut. Maar liefst 78 procent van de 149 gevallen zijn kinderen. Toch vallen de aantal opnames relatief mee. Dit zijn er rond de 5 tot 20 ziekenhuisopnames per jaar. Lies Janssen van de Vereniging van Mycologen: “Zorg dat je bij het plukken altijd een boekje bij je hebt. Veel paddenstoelen lijken op elkaar.”

Wildplukken in de Nijmeegse bossen from Bas Booij on Vimeo.

Recept Pasta foresta met eekhoornbroodsaus

Ingrediënten pasta foresta                                                                                       

eekhoorntjesbrood

heksenboleten

kastanjeboleten

(Verse) pasta

Knoflook

Sjalot

Zout

Tamme kastanjes

Walnoten

Wilde kruiden (duizendblad, zuring, brandneteltoppen, majoraan)

Eekhoornbroodjessaus

Ingrediënten eekhoornbroodjessaus

Eekhoorntjesbrood

Room

Groentebouillon

Peper

Laurier

Olijfolie

Recept:

Het is het makkelijkste om als eerst de saus te maken. Je gebruikt de restanten van het eekhoorntjesbrood die niet zo mooi zijn.

  1. Fruit de ui en knoflook aan in olie. Voeg hier het eekhoorntjesbrood en laurier aan toe. Als het mooi glazig is giet je er groentebouillon bij zodat de groenten net onder water staan. Laat dit zachtjes garen.
  2. Voeg als het ingedikt is de room eraan toe. Laat deze samen nog door garen tot de saus mooi dik is en glanst.
  3. Pureer dit tot een romige saus.

Maak de paddenstoelen schoon door het kopje kort onder water te houden. Schil de steeltjes. (deze resten kun je bewaren om nog een keer een saus te maken of een lekkere bouillon)

  1. Zet een pan water op het vuur om het te koken. Voeg hier zout en olijfolie aan toe.

De oven mag op 200 graden.

  1. In een schaal doe je de kastanjes en die zet je in de oven.
  2. In een andere pan fruit je sjalot en knoflook tot deze glazig zijn. Voeg hier wat paddenstoelen aan toe. Als de andere pan met water kookt doe je daar de pasta in.
  3. In een andere schaal doe je de restanten van de paddenstoel die nog even met de kastanje mee mogen in de oven.
  4. Is de pasta gaar? (hij blijft aan een bord plakken) Dan mag deze in de pan met de sjalot en knoflook. Doe daar een paar scheppen (naar keuze) saus in. Gaar dit nog even samen door.
  5. Leg de pasta op een bord met de wilde kruiden en haal uit de oven de paddenstoelen en kastanjes. Pel de kastanjes en hak deze in kleinere stukken. Doe er wat walnoot overheen en serveer het op.