Of je het wil of niet, social media hebben je in zijn greep. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Waar Vonne Ritfeld (19), oftewel VonnekeBonneke, haar carrière eraan te danken heeft, is de social mediaverslaafde Lieselot (15) niet bezig met haar leven, maar dat van anderen. “Kinderen hebben tegenwoordig op zo’n jonge leeftijd al telefoons. Hiermee hebben ze ook altijd toegang tot internet. Dus ze krijgen heel veel prikkels vanuit het internet”, zegt kinderpsycholoog Michelle Gerretsen. Het gaat soms zelfs zo ver, dat jonge meiden een cosmetische ingreep overwegen, om zo meer op de (neppe) influencers te lijken. Milou (20) heeft dit zelf meegemaakt.

Influencer Vonneke Bonneke vertelt in deze video over wat zij vindt van ‘neppe’ social media accounts: mensen die zichzelf zo fotoshoppen dat hun wereldje perfect lijkt, terwijl dat in de meeste gevallen totaal niet zo is. “Wat mij anders maakt is dat ik mezelf film als ik net wakker wordt, als er nog poep in mijn ogen zit. Ja, ik zeg eigenlijk gewoon wat er in me opkomt. Heel veel Youtubers nemen vaak opnieuw dingen op of denken na wat ze gaan zeggen al dagen van te voren. Zo ben ik dus echt totaal niet.”

Onzekerheid speelt een grote rol in de social media-wereld. Het bewerken van foto’s en het streven naar likes en comments, kan heel je leven bepalen. Lieselot is een 15-jarig social mediaverslaafd meisje. Ze deelt in alle eerlijkheid haar mening en ervaringen met Instagram. Kinderpsycholoog Michelle Gerretsen, geeft haar blik op de generatie tieners van deze digitale tijd.

Lipfillers, stralende huid en een slanker gezicht? Veel meisjes zoals Lieselot zouden hiervan dromen. Door het bewerken van je foto’s kom je al aardig in de buurt. Met talloze apps kan je jezelf bewerken om er net zo uit te zien als de influencers. Bekijk hieronder de kracht van de Perfect365 app.

Voor veel meiden is een app niet genoeg. Ze gaan een stuk verder dan alleen het bewerken van hun foto’s. Kortgeleden is er een video op snapchat gezet door Chloe Ferry. Zij vertelt heel overstuur, hoe gemene comments haar tot een borstlift hebben gedwongen. Pas nu ze haar littekens ziet, beseft ze wat ze heeft gedaan..

Nu plastisch chirurgie zo toegankelijk is geworden en overal te zien en te vinden is, maken veel meiden dezelfde fout als Chloe.

Milou is 20 jaar en heeft kortgeleden lipfillers genomen. Ze zat in een Facebookgroep waar veel meiden twijfelden over deze procedure. Hier werden dagelijks mooie foto’s ingestuurd van grote, opgespoten lippen. Zo maakten ze elkaar helemaal gek. Ze vertelt over haar ervaringen met de facebookgroep en over hoe social media je in zijn greep kan hebben.

“Op Facebook zit ik in de groep Plastic & Cosmetic Surgery (The Netherlands & Belgium). Deze facebookgroep is een plek waar vrouwen uit Nederland en België hun ervaringen met plastische chirurgie kunnen delen en elkaar tips kunnen geven. “Echt van alles wordt hier besproken: van welke arts het beste is tot in welk land je je ingreep het goedkoopst kan laten doen. Hier ben ik ook bij mijn lipfillerdokter gekomen.”
“Sinds mijn zestiende ben ik veel bezig met schoonheid en make-up. Ik vind het heel belangrijk om er altijd mooi uit te zien. Het is eigenlijk bijna een soort obsessie; nepnagels, nephaar, nepwimpers en nu ook neplippen. Ik wil in de toekomst nog meer aan mezelf laten doen.”

“Door social media is de wil om iets te laten doen aan mezelf wel groter geworden. Op veel platformen zie je voorbeelden van hoe je het zelf ook zou willen. Omdat het nu wat meer geaccepteerd is dat normale mensen behandelingen ondergaan, verschijnen er groepen zoals Plastic & Cosmetic Surgery. Ik vind het wel misleidend dat er zoveel ‘neppe’ accounts zijn, waar mensen zichzelf vele malen mooier maken dan dat ze zelf zijn. Door deze plaatjes willen jonge meisjes steeds meer aan zichzelf veranderen en zien ze hun eigen schoonheid niet meer.”

Door: Mara Wouters en Willemijn Schilten