Het aantal wijngaarden in Nederland is toegenomen, vertelt wijnexpert Simon Crone, voorzitter Vereniging Nederlandse Wijn Producenten, aan NU.nl. Het klimaat zou de afgelopen jaren veranderd zijn. Doordat het een paar graden warmer is, gaat de kwaliteit omhoog, zegt wijnboer Harry Vorselen.

Toch verschillen de meningen over de oorzaak van de stijging. Wijnexpert John de Nijs denkt dat het helemaal niks te maken heeft met de klimaatverandering. “Men roept dat het beter wordt, maar in de praktijk valt dat tegen.” Volgens hem zijn er maar een paar bedrijven die goede Nederlandse wijn maken en is het een hype.

De Nijs vertelt dat het fruit en de zuren van de wijn uit Nederland vaak niet goed in balans zijn. Als er een jaar is dat het minder gaat, moet het tijdens de productie worden aangepast. “Van nature is de wijn dus helemaal niet zo lekker, maar doordat er van alles aan wordt toegevoegd gaat het nog wel.”

Marco Verhoef, weerman en meteoroloog, zegt dat het klimaat inderdaad verandert en het ook warmer wordt. “Ik kan me zo voorstellen dat een warmer klimaat in Nederland een positieve invloed heeft op druivenoogst en op wijnopbrengsten. Maar voorlopig hebben we het (gelukkig) niet meteen over enkele graden.”

Minder populair

De Nederlandse wijn heeft de afgelopen jaren meer aandacht gekregen. Boeren zijn zich gaan specialiseren en de kwaliteit van de wijnen is gestegen. Toch is de Nederlandse wijn minder populair dan de Italiaanse of Franse wijn. Volgens De Nijs heeft dat te maken met het klimaat en de kunde van de wijnboeren. “Hier moet je meer moeite doen om iets fatsoenlijks in de fles te krijgen. De prijs van de wijn is hierdoor veel hoger.”

Boeren werken vaak met druiven die gemaakt zijn in het Nederlandse klimaat, maar daar komt geen wijn uit als een Pinot Noir. Het is een gekweekt ras en daardoor is het anders dan de mensen gewend zijn.

In het buitenland is er meer grond beschikbaar, dus daar kunnen ze massaproductie draaien. Ook dat is in Nederland niet het geval, vertelt de wijnexpert.

Toekomst

De komende jaren zal de verkoop van Nederlandse wijn nog wel toenemen, denkt De Nijs. “Vooral restaurants zullen deze wijnen gebruiken. Mensen drinken graag streekproducten. Maar of het altijd kwaliteit is? Nee.”

“De gemiddelde temperatuur zal wel iets gestegen zijn, maar daardoor wordt de productie niet beter. Als we een mooie zomer hebben, betekent dat niet dat de oogst goed is. Het gaat om het najaar, dat moet goed zijn en dat is niet het geval”, zegt De Nijs.

Volgens Tim van Dalen, meteoroloog van MeteoGroup, is er wereldwijd en dus ook in Nederland sprake van een duidelijk versnelbare opwarming. “De gemiddelde jaartemperatuur is sinds eind jaren tachtig ruim een graad gestegen.” Ook zegt hij dat de hoeveelheid jaarlijkse zonneschijn in ons land met 25 procent is toegenomen. “Wel is het zo dat de toename in zonneschijnduur waarschijnlijk voor een groot deel het gevolg is van een verbeterde luchtkwaliteit, en niet direct lijkt samen te hangen met de temperatuurstijging.”

De stijging van de temperatuur brengt niet alleen positieve gevolgen met zich mee voor de wijnboeren. Van Dalen zegt dat door het warmer wordende klimaat er steeds vaker zware regen- of hagelbuien vallen, waardoor wijnboeren meer kans hebben op schade. Verhoef ziet dit in de toekomst nog wel gebeuren. “Als de ontwikkelingen zich doorzetten deze eeuw, kan de temperatuurstijging misschien wel een grotere rol spelen.”

Bron: www.brabantsewijnbouwers.nl