Dat het gebruiken van een waterpijp slecht is, is over het algemeen bekend. Sinds de nieuwe regeling van 1 juli 2017 zijn eigenaren van shisha lounges in heel Nederland strafbaar als zij een waterpijp met tabak verkopen aan jongeren onder de 18.

Oase Lounge in Den Bosch heeft een oplossing voor deze regeling. Zij gebruiken al enige tijd zogeheten ‘steam stones’. In het ‘kopje’ van de waterpijp wordt normaal tabak gedaan. Deze wordt nu vervangen door kleine steentjes die een aroma bevatten voor de smaak van de waterpijp. Deze steentjes bevatten geen tabak, dus ook geen nicotine, en mogen gerookt worden door jongeren onder de 18 jaar.

Werking shisha

Shisha aanhijsen

Niet alleen de tabak voor de shisha is slecht, maar ook de rook die afkomstig is van de kooltjes – die op de shisha worden gelegd om hem aan te maken. Voordat men gebruik kan maken van de shisha moet deze worden ‘aangehesen’. Een van de werknemers zuigt dan een aantal keer aan de slang. Door het aanhijsen van de shisha is de smaak en rook meteen goed, zodat de gasten de waterpijp kan roken. Omdat er ook jongeren onder de achttien in de lounge werken, worden er ook maatregelen voor de werknemers getroffen. Zij kunnen gebruik maken van een pomp, een apparaatje die de shisha aanhijst, zodat zij zelf geen rook in hun longen krijgen. Pitney van Laarhoven is een van de medewerkers van Oase.

Shisha from Megan Hanegraaf on Vimeo.

Koolstofmonoxide-vergiftiging?

Uit recent onderzoek van het RIVM (rijks instituut volksgezondheid en milieu) is gebleken dat je koolstofmonoxide-vergiftiging kunt krijgen van shisha roken. In het onderzoek melden zij dat de stoffen die vrijkomen bij het roken van een waterpijp afkomstig zijn van zowel de het tabak als de verhittingsbron. Bij het roken van tabak komen er onder andere teer, nicotine en CO vrij. Door de kooltjes die worden verhit om de shisha te kunnen roken, kunnen zware metalen zoals chroom, lood en nikkel vrijkomen.

‘’Hoe zwarter de kolen, hoe groter de kans op koolstofmonoxidevergiftiging. De verbranding van de kolen is dat niet volledig, waardoor het gevaarlijk kan zijn’’, vertelt de Oase-eigenaar. Men kan onwel worden of hoofdpijn krijgen door de tabak in de shisha. Om te voorkomen dat men flauwvalt moet de ventilatie in de ruimte goed zijn. “Bij Oase hebben we 2 verschillende ruimtes. In de voorste ruimte van het pand worden de steentjes gerookt. Achterin komt een vip-room waar de tabak kan worden gerookt. In het plafond zit extra ventilatie zodat de koolstof goed weg kan’’, aldus Oase-eigenaar.

Een andere reden voor de twee verschillende ruimtes zijn de minderjarige werknemers bij de lounge. De eigenaar vertelt: ‘’ Ik heb werknemers van zestien die in het voorste deel van het pand werken, zij mogen niet in een ruimte werken waar gerookt wordt. Daarom wordt er in de voorste ruimte geen tabak gerookt’’.

Effecten shisha roken

Ook spelen er factoren mee bij het gebruik van shisha, waar een lounge geen effect op heeft. Allereerst kunnen reacties als hoofdpijn of overgeven bij beginnende shisha-rokers eerder optreden, dan bij ervaren rokers. Daarnaast speelt vermoeidheid een rol, hierdoor kun je je eerder slaperig of licht in hoofd voelen. Ook moet men voldoende hebben gegeten en geen alcohol hebben gedronken om ervoor te zorgen dat men niet flauwvalt of andere reacties krijgt.

Shisha is niet gevaarlijk, maar kan verkeerd aflopen als je de shisha op een verkeerde manier gebruikt. Shisha-gebruiker Wim Greebe is twee keer flauwgevallen toen hij met een aantal vrienden shisha aan het roken was.