Er is geen muziekstijl die op het moment meer beluisterd wordt; hiphop. Buiten de gigantisch populaire muziek heeft ook de stijl een grote invloed op jongeren. Dansbare beats, je outfit, het heeft er allemaal mee te maken. Maar hoe zit deze cultuur nou in elkaar?

Door: Sanne Pellegrom en Merijn Metsemakers

Het begint natuurlijk allemaal bij de muziek.  Om een beter beeld te krijgen van wat de hiphop van nu eigenlijk is, spraken we twee hiphopartiesten.

Het idee voor een toffe hiphopbeat is volgens Jason dus net als shoppen, en zo komen we aan bij het volgende essentiële element van de hiphopcultuur: kleding.

Sinds het ontstaan van de muziekstroming is hiphop al verbonden geweest met kleren. “De belangrijkste pijler van hiphop is je eigen stijl en status en die bepaal je voor een groot deel door je uitstraling. Vroeger kwam rap veel voor in de skate- en breakdancecultuur en die definieerde zich met wijde kleding”,zegt Jef van Hoek, medewerker van de populaire straat- en hiphopkledingwinkel WOEI. Nu is het nog steeds ontzettend belangrijk om je te onderscheiden en je status te laten zien, maar omdat rap ontzettend is verbreed van alleen stoere rap naar allerlei stromingen, is de variatie binnen de kleding veel groter geworden.

“De wijde trui is nog steeds populair, maar een nieuwe grote stroming die uit de Amerikaanse hiphopscene is overgewaaid, is de designer-kleding. Rappers dragen nu vaak kleren van dure merken zoals Louis Vuitton en Gucci. Volgens Keke Baas, straatkledingwinkel FreshCotton is dat puur voor het image. “Als je als rapper geld hebt, dan laat je dat zien. Door dure kleren te dragen breng je, je status in een oogopslag over. Het is de beste manier van branding voor een hiphopartiest”. Een bekend voorbeeld hiervan is de Nederlandse rapper Lil’Kleine. Hij heeft veel geld uit zijn luxe levensstijl, dus ook aan kleren. Foto’s van zijn aankopen post hij op social media. En wat de grote artiesten doen, nemen de jongeren over. De kleding van de artiesten lijkt wel net zo populair als hun muziek. Bekende youtubers hebben zelfs video’s waarin ze rappers vragen hoeveel hun outfit kost. Dit heeft allemaal een grote invloed op de jeugd. Je kijkt op tegen je favoriete artiest en wilt er ook zo uitzien; een rage ontstaat. Van een goedkope, wijde oldschool hoodie tot een peperduur Gucci-shirt, het behoort allemaal bij de hiphopstijl van nu. “Als je er echt bij wil horen nowadays, dan draag je of een toffe hoodie of een dure riem van Hermes; dat is echt het kledingstuk met status”, vertelt Keke Baas lachend. Heb je altijd een barkie(100 euro) op zak of moet je het doen met zes donnies(10 euro)? Check hier beneden hoe je de perfecte hiphopoutfit samenstelt voor jouw budget!

Straattaallegenda:

Donnie = 10 euro     Bankoe = 50 euro   Barkie = 100 euro   Kop = 1000 euro