Als je studeert zul je het ongetwijfeld wel kennen: het leenstelsel. Sinds het schooljaar 2015-2016 krijgen studenten geen studiefinanciering meer, maar kunnen ze een lening afsluiten. Zelf bepalen of je een lening nodig hebt en hoe hoog die dan moet zijn lijkt een grote verantwoordelijkheid voor jongeren. Kunnen we eigenlijk wel omgaan met al dat geld?

Lenen om te sparen
Nibud bracht begin september een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat 54 procent van de studenten hun lening gebruikt om te sparen.. Volgens het onderzoek doen studenten dit omdat de rente voor de lening zo laag is. Verder bleek dat 70 procent van de studenten ook nog een bijbaan of betaalde stage heeft.

Lenen om te sparen lijkt voor sommige studenten een goed idee, maar er wordt niet altijd goed over nagedacht. Sommige jongeren weten bijvoorbeeld niet dat de rente die nu erg laag is, nog wel verhoogd kan worden. Zo wordt je goedkope lening toch in een keer duurder dan je in eerste instantie dacht.

Ook is het zo dat niet alle studenten per se tegen het leenstelsel zijn. Het zou bijvoorbeeld een mooie kans kunnen zijn om alvast te sparen voor een huis of auto. Om erachter te komen wat de beste manier is om met je geld om te gaan, geeft studentcoach Manouschka Sint Jago wat tips en praat studente Noor Pijnenburg over haar eigen lening.

Interview Noor from Silke Nissingh on Vimeo.

Huis kopen?
Volgens Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis is sparen voor een lening niet altijd het beste wat je kan doen: ‘’Als je een studieschuld hebt, is de invloed daarvan wel kleiner dan als je een gewone lening hebt. Dit komt doordat de studierente veel kleiner is en de maandelijkse kosten lager zijn. Maar studenten moeten wel opletten; als je samen met iemand een huis wil kopen en je hebt allebei studieschulden, kan het weleens zo zijn dat je geen hypotheek kan krijgen.’’

Politieke verdeeldheid
In de politiek zijn de standpunten over het leenstelsel erg verschillend. De ene partij vindt het onzin dat studenten moeten betalen voor hun studie, terwijl de andere partij het een investering in de toekomst noemt. Twee partijen die tegenover elkaar staan wat betreft het leenstelsel, zijn het CDA en VVD.

Gratis geld
Het leenstelsel heeft niet alleen gevolgen voor studenten, maar ook zeker voor hun ouders. Jean-Philippe van den Berg, ouder van een thuiswonende student: ‘’Het nadeel van het huidige systeem is dat het vaak kinderen dupeert van ouders met minder geld. Veel ouders die wél financieel draagkrachtig zijn betalen immers de studie van hun kinderen. Ook kunnen veel kinderen de waarde niet aan en hebben een instelling van ‘gratis geld’, wat het natuurlijk niet is. Vijftigduizend euro schuld na vier jaar studeren vind ik extreem veel.’’

Eigen onderzoek
Uit onderzoek van de Nieuwsredactie blijkt dat studenten lenen, en waar ze dit aan uitgeven. Uit dit onderzoek onder veertig studenten blijkt bijvoorbeeld dat 65% van de thuiswonende studenten geld leent.

De getallen in de diagrammen staan voor het aantal respondenten.