Voor 2050 moet het gebeuren: Nederland stapt dan volledig over van aardgas naar groene energie. Dit alles om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.  Dat jaartal lijkt ver weg, maar is dichterbij dan we allemaal denken. Tilburg legt de lat iets hoger en wil in 2045 al energieneutraal zijn en daar werd onder meer over gesproken bij de 114e editie van het Milieucafé.

Door Sem Kempkes en Willem Pijnenburg

Ze deelde gedurende de avond het podium met voormalig milieuminister Ed Nijpels en kreeg zelf vijf minuten pitchtijd om haar visie over duurzaamheid over te brengen. Marjan Minnesma, directrice van Urgenda, dat staat voor innovatie en duurzaamheid, leek de boodschap over te hebben gebracht. Het daverende applaus dat ze ontving was daarvan een duidelijk voorbeeld, op een avond waar meerdere sprekers hun kennis en visie uitspraken over groener leven.

Energiezuinig
Ook leeft ze ‘groen’. Zo is haar huis volledig energieneutraal, bevat het zestig zonnepanelen en rijdt Minnesma in een elektrische auto. Als ze met haar gezin op vakantie gaat, wordt het vliegtuig vermeden en datzelfde geldt voor het eten van vlees: zelden wordt het geserveerd in huize Minnesma. Je kunt haar bestempelen als energiezuinig, maar ze is zeker niet de enige.

Duurzaam leven op Minitopia from Sem Kempkes on Vimeo.

Het contrast is groot, want wat Minitopia op kleine schaal probeert te bereiken, is voor Minnesma totaal anders. Ze wil stappen maken, heel snel stappen maken. ‘’We moeten in Nederland veel sneller duurzamer gaan leven. Ik wil niet dat we in 2050 pas op 100% duurzame energie zitten, maar al in 2030. Maar we moeten het wel samen doen. En dat heb ik vanavond ook duidelijk proberen te maken dat daar haast bij geboden is en dat iedereen zijn eigen steentje bij moet dragen. Je moet doen wat in je vermogen ligt, dus voor de mensen die krap bij kas zitten: eet een paar dagen geen vlees. Het eten van vlees levert ontzettend veel extra co2-uitstoot op maar ook veel watergebruik en landgebruik, dus als je niet veel te besteden hebt, is een paar dagen geen vlees eten een vergrote bijdrage tegen het klimaatprobleem.’’

Oplossingen
De cijfers voorspellen weinig goeds en dus is het des te belangrijker dat we groener gaan leven in Nederland. Minnesma vertelt dat de burger die minder te besteden heeft, al veel kan doen door minder vlees te eten. Aan de andere kant zijn er de burgers die het zich wel kunnen veroorloven en daar heeft Minnesma de volgende tips voor: ‘’Zonnepanelen aanschaffen is een verstandige keuze. Je kunt wel tweeduizend euro op de bank hebben, maar dat levert niets op. Op je dak daarentegen een heleboel. Als je iets nieuws koopt, kijk dan of je het kunt veroorloven dat je net het betere koopt. Dus als nu nog je cv-ketel kapot gaat, koop dan een warmtepomp en haal je gas eruit.’’

Het gas verdwijnt, dat legt de Tilburgse wethouder van energie, Berend de Vries in het onderstaande fragment uit. De burger weet welke aanpassingen het kan doen en dat energieneutraal leven de toekomst is. Gedeputeerde Annemarie Spierings vermeldt dat Noord-Brabant op windenergiezuinig gebied achter ligt op de andere provincies, dus de weg is nog lang. De woorden die gesproken zijn bij het Milieucafé moeten daden worden want anders gaan de eisen voor het energieakkoord niet gehaald worden. En dat allemaal met de woorden van Marjan Minnesma in het achterhoofd: het kan, zolang je het maar wilt.