Tiny houses worden steeds populairder. Een van de eerste in Nederland werd vorig jaar bewoond, maar sindsdien zijn er tientallen tiny housebewoners. Deze huisjes zijn maximaal vijftig vierkante meter, maar meestal kleiner, en bedoeld om permanent in te wonen.

Veel mensen die in Nederland in zo’n huisje wonen doen dit vaak vanwege ecologische en minimalistische redenen. Minder spullen en een minder grote voetafdruk. De tiny house behoort duurzaam, goedkoop en praktisch te zijn. Misschien zijn ze daarom wel geschikt voor jongeren.

Praktisch

De tiny houses zijn klein, maar alles wat je nodig hebt past er in. Daarnaast staan ze vaak op wielen en zijn ze dus makkelijk te verplaatsen.

Klein, kleiner, Tiny House from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Duurzaam

Tiny houses zijn op meerdere manieren goed voor het milieu. Gijsbert Schutten woont in een tiny house en maakt ze samen met een collega voor anderen. “Ze zijn duurzaam, want je hebt weinig ruimte, materiaal en energie nodig”, vertelt Schutten. “Daarnaast zijn ze vaak zelfvoorzienend. Je maakt gebruik van regenwater en zonnepanelen. Wat je aan energie opwekt, is ook wat je gebruikt.”

Tiny houses hoeven niet zelfvoorzienend te zijn, maar de meeste mensen kiezen daar wel voor. Zo zijn ze off-grid, dat betekent dat de huisjes niet aangesloten zijn op riolering, elektriciteitsnet, waterleiding en aardgasaansluiting.

“Het geeft je vrijheid”, vertelt Schutten. “Je hebt weinig spullen, dus daar zit je niet aan vast.  Je hebt geen, of een kleine hypotheek. Hierdoor heb je weinig vaste kosten en kun je bijvoorbeeld minder werken.” Juist voor jongeren vindt Gijsbert Schutten een tiny house perfect. “Ze zijn nog flexibel in denken”, sluit hij af.

Tiny Tim

Hans Peter Föllmi is en van de initiatiefnemers en co-makers van ‘Tiny Tim’, een bedrijf dat tiny houses maakt om te verkopen.  “Duurzaam is natuurlijk een containerbegrip. Mensen die in een Tiny Tim wonen, zijn er ook voor het communitygevoel. Daardoor heb je ook sociale duurzaamheid”, vertelt Föllmi. “Iedereen zorgt voor elkaar, zowel jongeren als ouderen”, licht Föllmi toe.

“Ook de levensduur is duurzaam. Wij gebruiken voor onze Tiny Tims alleen biomaterialen. Zoals hout, dat kun je weer hergebruiken. Daarnaast slaat het hout ook CO2 van de bomen op, dus dat hou je vast”, vertelt Föllmi. Alle materialen die zij gebruiken zijn duurzaam. Verf gebruiken ze bijna niet en wanneer ze dat wel doen, is het bioafval, dus biologisch afbreekbaar. “Onze Tiny Tims wekken ook meer energie op dan vaak nodig is. Die energie kun je weer gebruiken voor bijvoorbeeld een elektrische auto. Daarnaast kun je tiny houses ook uit elkaar halen en hergebruiken.”

De kosten van een Tiny Tim ligt tussen de €14,500 en de €62,500. “Doordat we met zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame dingen werken is het in de eerste instantie wel duurder, maar daar investeer je in”, sluit Föllmi af.

Goedkoop

De kleine huisjes zijn te vinden in verschillende prijsklassen. Je kunt ze kopen bij bijvoorbeeld Tiny Tims, je kunt er zelf een maken of je kunt er een laten maken. Marjolein Jonker heeft er een laten maken en was de eerste klant van Lena van der Wal en haar broer Laurens. Thomas van Gerven is er zelf een aan het bouwen.

Zou een tiny house het onderdak van de toekomst voor jongeren zijn? Het is zeker duurzaam en praktisch. Het is goedkoop in vergelijking tot een koophuis of huren op de lange termijn, maar voor studenten waarschijnlijk niet. Misschien wat verder in de toekomst, als de Tiny Houses in Nederland te huur zijn.