Eenzaam: zonder gezelschap; = alleen. Dit is wat de dikke van Dale ons uitlegt. In werkelijkheid is eenzaamheid veel meer dan alleen zijn. Omdat het deze week de week tegen eenzaamheid was, zijn alle eenzamen in het zonnetje gezet en is er landelijke aandacht voor het probleem. Maar wat is eenzaamheid nu eigenlijk?

Wie kent mij nog?
NPO zond portretten uit van vijf mensen die eenzaam zijn. Dit deden zij in een serie genaamd: Wie kent mij nog? Iedere aflevering is er een ander persoon aan bod die zijn of haar levensverhaal vertelt. Naast deze uitzending wordt er nog veel meer gedaan om eenzaamheid onder de loep te nemen. ‘’Deze week wordt er van alles georganiseerd op lokaal niveau. Zo worden er in gemeentes door het hele land acties ondernomen,’’ Aldus Marc van Dijck, woordvoerder van stichting Erbij.

Jong en oud
Eenzaamheid komt het meest voor bij bejaarden. Dit heeft een aantal duidelijke redenen zoals minder mobiliteit en het overlijden van partners en naasten. Toch is eenzaamheid iets wat voorkomt bij alle leeftijdsgroepen. Psychologe Edith van Huijkelom beaamt dit: ‘’Eenzaamheid komt ook in deze leeftijdsgroep voor: moeilijk aansluiting kunnen vinden bij andere kinderen, buitengesloten voelen, gepest worden, zich anders voelen en zich niet begrepen voelen. Er melden zich bij mij vaak hoogbegaafde kinderen die met gevoelens van eenzaamheid kampen. Ze denken en voelen zich vaak anders; zitten op een andere golflengte.’’ Eenzaamheid is dus een complex probleem wat niet altijd op het eerste opzicht duidelijk is. Dit blijkt uit het commentaar van psycholoog Mariëlle Stook: “ Eenzaamheid is vaak niet de aanmeldingsomschrijving. Patiënten komen met klachten als verdriet en spanningsklachten. Later blijkt dat eenzaamheid hier een grote rol in speelt.’’ Hoe dit op te lossen is? ‘’Dit verschilt natuurlijk per persoon. De een heeft natuurlijk een breder sociaal vangnet dan de ander. Meestal kijken we samen hoe we het sociale leven opnieuw kunnen inrichten,” aldus Stook. Ook van Huijkelom heeft een aanpak om eenzame jongeren te helpen: “Door hen in contact met ontwikkelingsgelijken te brengen, ervaren zij dat ze niet de enige zijn. Deze (h)erkenning wordt als ondersteunend ervaren.’’

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Stichting Sensoor is hier een voorbeeld van. ‘’ We zijn bereikbaar via telefoon, chat en mail. Bij veel gesprekken blijkt dat eenzaamheid de aanleiding is om contact te zoeken. Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen een aantal dagen niemand spreken, om welke reden dan ook en daarom met ons bellen. Om even een andere stem te horen,’’ aldus Nanda Wassink van Sensoor Tilburg. Volgens Wassink is het belangrijk dat over eenzaamheid gewoon gepraat kan worden: ‘’ Ik denk dat het goed is dat er aandacht aan eenzaamheid wordt besteed. Om mensen bewust te maken in hoeverre het voorkomt, maar ook om mensen die het zelf ervaren te laten weten dat ze hier niet de enige in zijn. In hoeverre het oplossingen biedt kan ik niet overzien, maar het creëert absoluut bewustwording. Als ik kijk naar de media van de laatste jaren en zo’n actieweek als de week tegen de eenzaamheid denk ik dat het inmiddels een veelbesproken thema is. Toch zal er nooit genoeg over gezegd zijn.’’

75-plussers zijn de bevolkingsgroep waaronder eenzaamheid het meest voorkomend is. Althans dit zeggen de cijfers van het CBS en www.eenzaam.nl. De bewoonsters van verzorgingstehuis de Catherinenberg in Oisterwijk deelden hun meningen en ervaringen:

Volgens www.eenzaam.nl en de dames van de Catherinenberg kan iedereen iets doen aan eenzaamheid. Een voorbeeld hiervan: Pauline Bouthoorn, zij is coördinator van samen breien Tilburg. Samen breien is een actie die is opgezet door het nationaal ouderenfonds in samenwerking met Wolplein.nl. Wij gingen langs bij een brei-middag in Tilburg: