De temperaturen stijgen, natuurrampen zijn non-stop in het nieuws en milieu-initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat de president van de Verenigde Staten z’n ogen ervoor sluit, betekent niet dat het niet bestaat. Integendeel, global warming is gaande en we krijgen er allemaal mee te maken.

Door: Kim Verstappen & Elise van Rossum

Geniet nog maar van die mooie, bedekte, witte bergen in Tirol, de sneeuwstormen in de Alpen en de gletsjers in Zwitserland. Mooie herinneringen die we misschien niet kunnen doorgeven aan onze kinderen- of kleinkinderen. De technologie is wel bezig met oplossingen, maar wolken produceren met natuurlijke sneeuw staat niet in de planning.

Even vanaf het begin. Zet je schrap in de schoolbank, want Jappe de Best, docent environmental science op Avans Hogschool Breda, legt ons piekfijn in Jip en Janneketaal hoe deze hitte is begonnen.

“Global warming betekent ‘de opwarming van de aarde’. Verschillende broeikasgassen, zoals methaan en koolstofdioxide blijven in de atmosfeer hangen. Deze gassen worden veroorzaakt door de uitstoot van bijvoorbeeld auto’s en fabrieken. Als de zon de aarde opwarmt, keert een gedeelte terug in de atmosfeer. Door de broeikasgassen lukt dit niet en blijft de warmte hangen.”

“Het klimaat heeft standaard wisselingen, maar global warming versterkt dit. Zo zie je bijvoorbeeld in Nederland dat de regenbuien intenser zijn. Op andere plekken in de wereld wordt het droger en stijgt de temperatuur. Zoals Leonardo DiCaprio drie jaar geleden in zijn speech beschreef: ‘We zien de ijskappen in een hoog tempo smelten’.”

Maar hoe zit het dan met onze geliefde wintersportoorden? Kunnen de sneeuwgebieden in Europa deze versnelde klimaatveranderingen aan? Op een gegeven moment zal er geen sneeuw meer vallen en kunnen we met temperaturen boven nul geen nepsneeuw onderhouden. Welke alternatieven zijn er om toch onze wintersportbewegingen in tact te houden? Denk aan sandboarden, surfen en nordic walking.

Het hypocriete van dit verhaal is dat we ons eigen sneeuwplezier naar de knoppen helpen. Volgens Jappe de Best dragen wintersporters zelf bij global warming. “Als we kiezen voor een vakantie op de piste gaan we vaak met de auto of het vliegtuig. De sneeuwkanonnen en liften slurpen energie. Tegenwoordig hoor je ook veel reclames om de toppen in de VS en Japan onveilig te maken, waardoor we nog verder gaan reizen en nog meer brandstof verbruiken. Allemaal extra broeikasgassen die de atmosfeer dichtmetselen. Niet dat indoor sporten de oplossing zijn, daar wordt natuurlijk ook energie verbruikt. Maar de kou kun je isoleren, wat weer energie bespaart.”