Op het plein Plaça de Catalunya kwam vandaag een deel van de Catalaanse bevolking bijeen. Zij kwamen hier om te protesteren tegen het ongeldig verklaarde referendum van gisteren. Meerdere mensen droegen de Catalaanse vlag om te laten merken dat zij zich niet bij dit besluit zullen neerleggen. Uit protest hadden een aantal Catalanen borden met aanstootgevende teksten erop.

‘’We zijn hier omdat de Spaanse regering nog steeds niet wil dat Catalonië onafhankelijk wordt. Spanje is de schaamte van Europa. De streep voor zijn mond representeert dat we geen recht hebben om onze mening te uitten en dat er niet wordt geluisterd naar onze stem. Hierboven staat hoeveel mensen ‘SI’ hebben gestemd.’’

Om eenheid te vormen tegen de Spaanse regering roept men hier in het Catalaans: ‘’De straten zullen altijd van ons zijn’’.

Protest referendum Catalonië from Megan Hanegraaf on Vimeo.

Niet alleen op de straat wordt er geprotesteerd tegen het onrecht dat de Catalanen is aangedaan, ook op balkons zijn de mensen hiermee bezig.

Het Nationalisme speelt al eeuwenlang een rol in Catalonië. Zij hebben hun eigen taal, politiek en cultuur. Daarnaast zijn zij de grootste inkomstenbron voor Spanje, omdat de hoofdstad Barcelona in Catalonië ligt. De Catalanen hebben de afgelopen jaren een grote mate van onafhankelijkheid en zelfbeschikking weten te bemachtigen. Toch wil een groot deel van de Catalaanse bevolking volledige onafhankelijkheid. Dit is te merken aan het (illegale) referendum dat gisteren heeft plaatsgevonden. Maar wanneer begon deze mentaliteit van nationalisme nou?