De Catalanen zijn het niet eens met de uitspraak van de Spaanse president over het referendum. Daarom is er vandaag in heel Catalonië een staking. De Catalanen gaan massaal de straat op om te protesteren. Niet alleen is het openbaar vervoer stilgelegd, maar ook winkels, cafés en kantoren zijn vandaag gesloten. Op veel Catalaanse wegen staat het verkeer vast door de vele demonstraties. In de meeste havens wordt niet gewerkt.De mensen komen bijeen, met spandoeken, om samen te protesteren.

De kleinere vakbonden en de pro-onafhankelijkheidsorganisaties hebben de algemene staking uitgeroepen. De wat grotere vakbonden staken niet, maar nemen wel deel aan de demonstraties die vandaag op veel plaatsen in Catalonië worden gehouden. Zij kiezen geen partij in de onafhankelijkheid van Catalonië, maar demonstreren tegen het geweld dat de Spaanse Politie heeft gebruikt op een oktober tegen de stemmers. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zal de Catalaanse overheid het loon van de deelnemende demonstranten gewoon doorbetalen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om vandaag deel te nemen. In Barcelona is een demonstratie waarbij ze eindigen bij het Catalaanse parlementsgebouw. Hier staan ze met duizenden separatisten.

[wowslider id=”10″]

Ook op politiebureaus, musea en scholen kom men bijeen om te staken tegen de Spaanse regering. We bezochten een van de scholen die meedoen aan de staking: Pere Vila. Hier vond op 1 oktober een heftige confrontatie plaats tussen de Spaanse politie en de stemmers. In onderstaande video meer uitleg hierover.