Op maandagavond 2 oktober opende Stephen Paddock het vuur op een countryfestival in Las Vegas. Vanuit zijn hotelkamer schoot hij daar 59 mensen dood en waren er meer dan 500 gewonden. Het is nog onbekend of hij banden had met criminele of terroristische organisaties.

In Nederland gaat vanaf 2018 de wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) in. Met deze wet (ook wel sleepwet genoemd) krijgt de AIVD een bredere bevoegdheid om telefoongesprekken en WhatsApps af te luisteren. Had de sleepwet een vergelijkbare actie kunnen voorkomen?

Woordvoerder van de AIVD: “Als een dader niet al verdacht is of een strafblad heeft, zoals in Las Vegas, dan kunnen we geen aanslag voorkomen. Pas als er sprake is van criminele of verdachte verbanden, ondernemen we actie. Dan vragen we toestemming aan de minister.” Bijvoorbeeld om telefoons af te tappen. “Dat wil niet zeggen dat er zonder de Wiv vaker aanslagen gepleegd worden. De wet word simpelweg ingevoerd omdat techniek de oude wet ingehaald heeft.”

Ben je het niet eens met de nieuwe wet? Teken dan de petitie op https://teken.sleepwet.nl/