Ondanks dat Max Verstappen verkouden was, won hij de Grand Prix in Maleisië. Een knappe prestatie, maar was het wel zo verstandig? Sporten terwijl je ziek bent kan namelijk nare gevolgen hebben zoals een ontsteking van het hart.

Rolf Timmermans is sportarts en heeft gewerkt voor verschillende voetbalclubs zoals PSV. “Op het moment dat sporters koorts hebben, moet je ze afraden om te sporten”, vertelt Timmermans. “Je hebt dan een verhoogde kans op een ontsteking van het hart.”

Vitamine c

Als een sporter dreigt ziek te worden, kan er dan nog iets gedaan worden? “Hoewel er geen wetenschappelijke ondersteuning voor is, wordt er weleens een hoge dosis vitamine c gegeven.” Ook wordt er regelmatig een paracetamol genomen. Timmermans raadt dit echter niet aan. “Je houdt jezelf dan alleen maar voor de gek.”

Tijdens de maanden met een r, vanaf september tot april, worden supplementen met zink en vitamine d gegeven. In deze maanden is er een grotere kans op ontstekingen. “Bij de grotere voetbalclubs wordt er in het najaar altijd de griepspuit gegeven”, legt Timmermans uit.

Symptomen

Sporten bij verkoudheid is echter geen probleem. “Als symptomen boven de nek zich voordoen, zoals keelpijn en een loopneus, loop je geen risico tot het ontstaan van ontstekingen”, maakt Timmermans duidelijk. Max Verstappen liep dus geen gevaar tijdens zijn race. “Het blijft toch een moeilijke beslissing, want de belangen zijn groot”, vertelt Timmermans.