Zaterdag 23 september lanceerde trainingsbureau LerendBrein een SMART programma dat claimt de IQ-code gekraakt te hebben. Wanneer je dit programma doorloopt zou je je IQ kunnen verhogen. Het lijkt baanbrekend, maar kan het wel?

 

IQ

Voluit het intelligentiequotiënt, is het getal waarin het resultaat van een intelligentietest wordt uitgedrukt. Het is dus eigenlijk gewoon een toets waar je een cijfer voor krijgt. Voor deze toets kun je leren. Volgens LerendBrein laten ze mensen oefenen met onderdelen die later terugkomen in de IQ test. Het begrip IQ is beweeglijk, vertelt professor dr. Chris Dijkeman, master coördinator Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. De uitslag is alleen maar een schatting van iemands intelligentie.

Slimmer worden

Dijkeman heeft zijn twijfels. Hij legt uit dat het bedrijf oefeningen moet hebben waarbij skills aangeleerd worden, die je in meerdere situaties toe kan passen. “Dat ze claimen de ‘IQ code’ gekraakt te hebben doet me niet veel goeds vermoeden. Er zijn hele wetenschappelijke discussies over wat IQ überhaupt is en als je dat dan een IQ-code noemt klinkt het alsof het iets is wat vaststaat.” LerendBrein maakt gebruik van Relationele Vaardigheden: het kunnen afleiden van nieuwe verbanden uit een aantal gegeven verbanden. Ze zeggen dat er wordt geen truc aangeleerd, de bedoeling is dat trainees echt tot nieuwe inzichten komen. Echter, als je de onderzoekers van het SMART-programma Brian Roche en Sarah Cassidy opzoekt, kom je gelijk al kritiek tegen op de onderzoeken die ze deden. Dijkeman vindt dat tenzij er diepgaand en goed afgebakend wetenschappelijk onderzoek aan vooraf is gegaan, het erop lijkt dat je het moet doen met het IQ dat je hebt.