Geen vlees, vis of zuivel; je hebt vast wel eens gehoord van mensen die veganistisch eten, maar wist je dat sommige mensen ook veganistische make-up gebruiken? Volgens Sophie Carleen van Naoki.nl, een blog over eerlijker en duurzamer leven, komt veganistische make-up steeds vaker voor.

Veganistische make-up
Dieproefvrije make-up is al een vooruitgang, maar sommige mensen gaan nog verder en gebruiken veganistische make-up. Deze make-up bevat geen dierlijke producten. Dat is iets wat in reguliere make-up wel gebeurt. Volgens blogger Sophie Carleen is veganistische cosmetica echt iets van deze tijd. ‘’Het is zeker een trend op dit moment. Veganistische make-up bevat geen dierlijke ingrediënten en is tevens niet op dieren getest. Ik merk dat consumenten steeds kritischer worden en liever geen (dode) dieren op hun huid willen smeren.’’

Laura Nouwens gebruikt zelf al een jaar make-up waar geen dierlijke producten in verwerkt zitten. ‘’Mijn hele make-uproutine is veganistisch nu. In het begin was het wel even zoeken, zelf dingen uitpluizen en navraag doen in winkels of op internet, maar daar heb ik veel van geleerd. Vanaf het moment dat ik in de douche stap is alles veganistisch; van mijn shampoo tot het laatste beetje olie wat ik in mijn haar smeer.”
Veganistische make-up is te vinden in natuurwinkels of op verschillende webshops. Veganist Simone Meijer gebruikt ook al een halfjaar make-up zonder dierlijke producten. Volgens haar is het niet altijd duurder dan reguliere make-up en zijn er genoeg producten te vinden bij het Kruidvat.

Dierenproducten in cosmetica?
In veel soorten cosmetica zitten producten die afkomstig zijn van dieren. In de onderstaande tool kan je hier meer informatie over vinden.

Dierproefvrij
Sinds vorig jaar is het niet meer toegestaan om cosmetica te verkopen die binnen of buiten de Europese Unie op dieren is getest. Paul de Leu van Dierproefvrij: ‘’We hebben vanaf 1991 campagne gevoerd om te zorgen dat meer producten dierproefvrij worden, dus we zijn erg blij dat dit besluit is genomen.’’
Er wordt niet meer getest op dieren, maar producten moeten toch ergens worden uitgeprobeerd. Daarom worden nieuwe methoden bedacht om cosmetica te testen. Volgens blogger Sophie Carleen worden cosmeticaproducten nu getest op mensen of op een kunsthuid.