Tennister Serena Williams is afgelopen maand bevallen van een dochtertje. De initialen van het kleine meisje, Alexis Olympia, verwijzen naar de tenniswedstrijd Australian Open. Moeder Serena Williams won de wedstrijd toen ze al twee maanden in verwachting was.

Maar kan dat zomaar, sporten op topniveau en zwanger zijn? “Het is mogelijk”, zegt sportarts Bernhard te Boekhorst. “Het hangt er van af hoeveel maanden een vrouw zwanger is en hoe haar lichaam er op reageert.”

Oververhitting en zuurstoftekort
Volgens Te Boekhorst heeft een vrouw in de eerste drie maanden vooral last van misselijkheid en hoofdpijn als ze sport. Bij matige inspanning hoeft dat geen probleem te zijn. Bij tennis op topniveau, waarbij je flinke sprinten moet leveren, kan het wel problemen opleveren. Er kan oververhitting van het lichaam plaatsvinden en het kind kan mogelijk te weinig zuurstof krijgen. Doordat oestrogenen tijdens de zwangerschap meer aanwezig zijn kan het schaambeen ook meer gaan wijken. Daardoor worden dan weer rug- en bekkenklachten ervaren.

Goede keuze
Toch denkt de arts niet dat Serena Williams een verkeerde beslissing heeft genomen: “Ik denk dat het een goed doordachte keuze van haar is. Waarschijnlijk ervaarde zij minder misselijkheid of hoofdpijn.”

Te Boekhorst zegt dat een kind zwaarder wordt wanneer de moeder intensief sport tijdens de zwangerschap: “Kinderen van sportieve moeders ontwikkelen meer spiermassa. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een kind mee sport met de moeder.”