De tweede wedstrijd van de Audi ISU World Cup Shorttrack gaat vandaag verder. Deze vindt plaats in Dordrecht van 5 tot en met 8 oktober. Volg vandaag al het nieuws van de 500 en 1500 meter op deze liveblog.

Shorttrack schaatsen is anders dan het langebaanschaatsen. Bij het langebaanschaatsen racen de schaatsers tegen de klok, bij shorttrack schaatsen strijden de schaatsers tegen elkaar. Shorttrackwedstrijden bestaan uit individuele wedstrijden of relaywedstrijden (dit is met een team). Helemaal onderaan staat een overzicht van regels en weetjes over shorttrack schaatsen.

Een spannende dag op het ijs.  De Nederlandse schaatsers halen alles uit de kast, en behalen goede resultaten. Vooral de Nederlandse mannen zijn ijzersterk. Bekijk hieronder het liveblog terug.

19:23 De allerlaatste race voor vandaag, met Sjinkie Knegt. Het publiek begint te klappen. Steeds harder. Alle ogen zijn gericht op de laatste schaatsers. Het wordt een fotofinish, maar hij wint. Sjinkie Knegt wint. Dat was een mooie afsluiter van vandaag.

19:18 Breeuwsma pakt vastbesloten de tweede plek en zit achter Koreaan Seo Yi Ra, met 0.02 seconden verschil. Breeuwsma gaat naar de halve finale.

19:05 Dylan Hoogerwerf weet na een slimme zet de tweede plek te pakken.  JR Celski wordt eerste.

19:00 Yara van Kerkhof doet als enige vrouw mee aan de 500 meter heats. Ze rijdt een goede wedstrijd en de afgestudeerde bewegingstechnologe pakt een mooie tweede plek.

18:07 Iedereen weet wanneer het ‘Sjinkie time again’ is. Gegil, gefluit en geklap is te horen wanneer Sjinkie de bocht door komt. Vastberaden houdt hij zich vast aan de eerste plek. Alle drie de mannen gaan door naar de laatste 500 meter heat.

18:02 Dylan Hoogerwerf hadden we nog niet gespot op het ijs vandaag. De eerste ronde staat hij meteen derde. Vlak achter JR Celski, de wereldrecordhouder op deze afstand. Het wordt een tweede plek voor Hoogerwerf. Celski pakt de eerste plaats.

17:54 Bij de heats van de mannen op de 500 meter krijgt Daan Breeuwsma veel aanmoediging van het publiek. Na zijn val bij de vorige heats steekt het publiek hem een hart onder de riem. ‘DAAN BREUWSMAAA’, klinkt door de microfoon. En ja, Breeuwsma maakt het waar. De eerste plek is voor hem. Iedereen is spontaan zijn val vergeten.

17:09 De wereldkampioene van het WK shorttrack 2017, Elize Christie, start in ronde 14. ‘As a rocket’ lanceert Christie zich bij de start. Met een ruime voorsprong gaat zij over de finishlijn. Het einde van de ‘preliminaries’.


16:58 Alle ogen zijn gericht op Yara van Kerkhof. De laatste Nederlandse in de race. Ook zij krijgt een daverend applaus van het publiek. Het startschot gaat en Van Kerkhof knalt vooruit: ‘een start van een pitbull’. Van Kerkhof wint met schijnbaar gemak.

16:45 Suzanne Schulting wordt begroet met blij gejoel uit het publiek. Helaas is het gejoel van korte tijd na een valste start. Er mag maar een valste start voorkomen. Schulting staat opnieuw in de startpositie. Maar helaas, weer een valse start.  Dit keer start Schulting te vroeg. Ze krijgt een penalty en wordt dus automatisch onderaan de lijst geplaatst. Teleurgesteld zien we Schulting van het ijs vertrekken. De vrouwen hebben tijdens deze rondes geen geluk.

16:39 Nummer een van Nederland Lara van Ruijven gaat van start tijdens de derde heat. De Nederlandse begint sterk en rijdt drie rondes ruim vooraan. Bij de laatste ronde stapt Ruijven op een blok en gaat onderuit. Ondanks dat zij meteen weer opstaat en verder schaatst, eindigt zij als vijfde. Het publiek is geschokt.

16:35 De voorrondes 500 meter vrouwen gaat verder. Kimberly Goetz heeft pech bij de start, daar gaat zij onderuit. De Canadeese ST. Gelais wint deze ronde. Ook bij deze voorrondes mogen de nummers een en twee door naar de heats.


Constance Kluivers gaat sinds haar zesde al naar alle grote wedstrijden. Ze heeft zelf ook aan shorttrack gedaan maar is nu jurylid in deze sport. Voor Kluivers en haar familie is het vier dagen genieten.

15:20 Publieksfavoriet Sjinkie Knegt mag weer. ‘It’s Sjinkie time’ klinkt het. Knegt maakt het spannend. Hij verliest tijdens de vierde ronde zijn eerste plek maar wint deze tijdens de zesde ronde weer terug. Nog drie rondes en het publiek gaat los. ‘Final lap’ laat de presentator weten. Net voor het einde wordt Knegt ingehaald en eindigt tweede. Hij heeft een plek in de halve finale weten te bemachtigen.

15:12 In deze heat moet Daan Breeuwsma knokken voor een plaats in de halve finale. Breeuwsma blijft de eerste rondes achterhangen. Drie rondes voor de finishlijn verbaasd hij het publiek en komt naar voren, Breeuwsma staat tweede. Maar dan gaat de Nederlander onderuit en verliest zo zijn kans op een plek in de halve finale. Vanuit het publiek klinken teleurgestelde geluiden.

15:07 Heat vier gaat van start en het is hard knokken voor de Laat. Tot de tiende ronde van deze heat staat hij vijfde, dan geeft De Laat alles en eindigt tweede. Hij mag door naar de halve finale.

14:35 De mannen schaatsen voor een plaatsje in de halve finale. De eerste heat bij de mannen wordt gewonnen door de Chinese Han Tianyu.

Schaatsfan Jacobien Gerritsen is voor het eerst bij een shorttrack wedstrijd. “Ik ga normaal altijd bij langebaanschaatsen kijken, maar dit vind ik toch ook wel leuk.” Bij de volgende heats gaat Knegt weer rijden. “Knegt is toch wel mijn favoriet”, zegt Gerritsen lachend.

14:22 Suzanne Schulting volgt de volgende ronde. Ze schuift op naar de derde plek en schaatst Michaela Kuncirova uit Tsjechië eruit. Ze schaatst op de tweede plaats, maar niet voor lang. Al gauw haalt ze ook de Italiaanse Arianna Fontana in. Schulting pakt de eerste plaats, met een ruime voorsprong.

14:19 Ook Yara van Kerkhof is goed in vorm vandaag. Er heerst een voelbare spanning onder het publiek. De Britse Elise Christie staat eerste, Van Kerkhof komt steeds dichterbij. Tweede, derde, tweede. Uiteindelijk wordt het toch een derde plek voor de Nederlandse.

14: 15 De 19e race van vandaag inmiddels en we zien de eerste Nederlandse vrouwelijke schaatster rijden. Jorien Ter Mors is niet te missen tijdens deze wedstrijd, ze stijgt letterlijk en figuurlijk boven alle andere schaatsters uit ,. De laatste drie rondes staat Ter Mors eerste. Ze wordt op de voet gevolgd door Jamie Macdonald. In de laatste ronde wordt Ter Mors net ingehaald door de Canadese Macdonald.

De Nederlandse shorttrackers van vandaag op een rijtje:

Tussen de muziek in de hal door hoor je de ijzers van de schaatsers over het ijs schrapen. ‘Ready?’, klinkt er door de zaal. Na een lossingsschot gaan de vrouwen van start. Er heerste bijna een serene rust op het ijs. De schaatsers schaatsen heel gecontroleerd met de handen op hun rug.

13:50 Na een korte stop gaan we verder met de heats 1500 meter voor vrouwen. De eerste ronde staat de wereldrecordhoudster  Min Jeong Choi (Zuid-Korea) op het ijs. Ze won afgelopen week in Budapest drie medailles. Min Jeong Choi wint met gemak.

13:19 Bij ronde 12 komt Daan Breeuwsma in beeld. Al snel komt hij naar voren, haalt in van buiten en schaatst verder met Canada op de hielen. Ongeveer op de helft van deze ronde worden Breeuwsma en de Canadese Samuel Girard ingehaald door Se Yeong Park. De laatste ronde knalt Breeuwsma en ook hij mag door naar de heat. Het is het einde van de voorrondes op de 1500 meter bij de mannen. De drie Nederlandse mannen zijn door naar de heats.

Het is druk op de tribunes van de schaatshal. Bij de start van de races zijn de toeschouwers doodstil. Ongeveer op de helft, bij de zevende ronde, is de spanning duidelijk voelbaar. Er wordt geklapt en gejoeld. Na elke ronde wordt sportief geklapt voor alle deelnemers.

12:50 Ondertussen zijn we bij ronde 5. Itzhak de Laat, ook uit het Nederlandse team, begint vooraan maar wordt al vrij snel ingehaald door Nurbergen Zhumagaziyev uit Kazachstan. De Laat zit op de hielen van Zhumagaziyev. De Nederlander eindigt als tweede en weet zich te plaatsen voor de heats.

12:45 Bij de vierde voorronde komt de eerste Nederlander in beeld. Sjinkie Knegt komt al gauw naar voren. Er wordt geklapt vanuit het publiek. Knegt lijkt eventjes terug te vallen maar schijn bedriegt. Hij lijkt heel gemakkelijk de eerste plek te veroveren. Dat was ook wel verwacht na zijn bronzen medaille op de 1500 meter vorige week in Budapest.

12:30 De wedstrijd begint met de voorrondes van de 1500 meter voor de heren. Deze bestaat uit 13 races. Een race van de 1500 meter bestaat uit 13,5 rondes. ‘De schaatsers die als eerste en tweede eindigen gaan meteen door naar de ‘heats’, samen met de negen snelste shorttrackrijders. “Dordrecht is de Shorttrackhoofdstad”, roept een van de presentatoren.