Twee weken geleden heeft FC Lisse het bekerduel gewonnen met 5-4 van HSV Hoek na strafschoppen. De manier waarop dit gebeurde was tegen de regels van de KNVB in. Scheidsrechter Marc Nagtenaal liet de strafschoppen niet om en om nemen volgens het voorgeschreven ABAB-principe, maar volgens het ABBA-principe.

HSV Hoek wilde dat de wedstrijd opnieuw gespeeld werd, maar hier was de winnende club FC Lisse het niet mee eens.  FC Lisse spande daarom een rechtszaak aan. De uitspraak hierover volgt uiterlijk 9 oktober. Veel scheidsrechters in Nederland lijken dezelfde mening te delen over de fout van Nagtenaal.

Gevoelige snaar
Een scheidsrechter en woordvoerder van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) zegt nog nooit zo’n situatie te hebben meegemaakt. “Ik geloof ook niet dat ik de situatie nog vaker mee zal maken. Het ligt zo gevoelig, alle scheidsrechters hebben het er over.”

Volgens de woordvoerder deelt 95% van de scheidsrechters in Nederland dezelfde mening over de zaak. Wat deze mening precies inhoudt, wil hij liever niet zeggen.

Geen maatregelen
De man zegt dat de COVS geen maatregelen heeft genomen na het aanspannen van de rechtszaak. “Ik kom regelmatig bij Hoek waar ik belaagd word met vragen van andere scheidsrechters over wat we moeten doen. Maar we kunnen niks doen. Er kan een rechtszaak aangespannen worden, zoals al gebeurd is, maar meer niet.”