Mensen die afhankelijk zijn van eten van de Voedselbank, houden er een ongezondere levensstijl op na, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Martin de Kok, voorzitter van Voedselbank Tilburg kan zich niet vinden in het resultaat van het onderzoek. “Wij streven er altijd naar om de kwaliteit van de producten zo hoog mogelijk te houden.”

Bij het onderzoek van de Vrije Universiteit werden 65 voedselbankklanten onderzocht. Volgens het onderzoek krijgen klanten bij de Voedselbank minder groenten, fruit, vis en vezels binnen. “Eén pakket bevat zo’n vier à vijf maaltijden, wij proberen zo goed mogelijk een verdeling te maken tussen verse producten en andere producten die op de Schijf van Vijf staan,” aldus De Kok. “Tilburg ligt wat dat betreft in een ideale positie. Wij hebben veel voedselproducten in ons gebied liggen en hebben goede contacten met plaatselijke supermarkten, die voor ons voor veel vers voedsel verzorgen. Ons pakket kan natuurlijk wel best wat afwijken met die uit bijvoorbeeld Zeeland.”

Toch denkt Martin de Kok dat mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank minder stil zullen staan bij hoe gezond hun eten dan daadwerkelijk is. “Je zit bij de Voedselbank toch wel in een bepaalde categorie van de bevolking dat het minder nauw neemt met de gezondheid. Niet naar de sportschool gaat, ’s avonds een biertje neemt in plaats van een glas water. Maar dat heeft volgens mij niet veel te maken met de samenstelling van het pakket.”